Simons praat met Al-Jazeera: Nederland is inherent racistisch

18 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Simons stapte eind december uit de politieke beweging DENK om haar eigen partij te starten - Foto: ANP

Sylvana Simons vergaart ook internationale aandacht. In een interview met het Arabische Al Jazeera vertelt zij waarom ze de politiek in wil.

Haar voornaamste punt? ‘Racisme is geaccepteerd in Nederland,’ aldus de kop van haar interview met de Arabische omroep.

Bedreigingen en beledigingen

Sinds zij eind december plotseling de politieke beweging DENK uit stapte, wil zij met haar nieuwe beweging Artikel 1 aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart meedoen. Zij wil naar eigen zeggen de ‘zogenaamde inclusiviteit van Nederland’ aan de kaak stellen.

Het artikel noemt de vele beledigingen en bedreigingen die Simons moest verwerken nadat ze zich bij DENK aansloot. Onder meer het carnavalsfimpje waarin haar hoofd op een gelyncht lichaam werd gemonteerd wordt genoemd. Simons legt uit wanneer ze besloot de politiek in te gaan: dat moment bij De Wereld Draait Door toen radio- en tv-presentator Martin Simek het woord ‘zwartjes’ gebruikte, en zij hem daarop aanviel. ‘Toen realiseerde ik me dat racisme wordt geaccepteerd in Nederland: in Nederland is het okay om een racist te zijn,’ aldus Simons, die haar beweging ‘de enige partij die een tegengas biedt aan Geert Wilders’ noemt.

Opzettelijk racistisch

Volgens haar zijn landen in West-Europa institutioneel racistisch: ‘Dat is natuurlijk’. ‘Wanneer je je rijkdom via slavernij en kolonialisme hebt vergaart, baseer je je juridische apparaten, politie en rechtbanken op dat systeem,’ zegt Simons. ‘Het probleem is dat wanneer je dat uitspreekt, het klinkt alsof je zegt dat iedereen constant opzettelijk racistisch is. Dat is niet zo, maar de manier waarop onze maatschappij is gevormd, is racistisch en verdeelt de bevolking’.

Volgens Simons worden vrouwen in Nederland minder goed betaald dan mannen, en worden moslims in de rechtbank ‘anders behandeld’ dan niet-moslims. Ook zouden kinderen met een migrantenachtergrond en uit ‘lagere sociale klassen’ buitengesloten worden uit elite kringen.

Simons presenteerde maandag haar kandidatenlijst. Ze zei er trots op te zijn ‘een kandidatenlijst te hebben met allerlei kleuren en pluimages. Alle religies zijn vertegenwoordigd, net als de LHBT-gemeenschap,’ zei ze maandag. Die laatste groep was volgens haar de grootste drijfveer om bij DENK weg te gaan en haar eigen partij op te richten.