Sylvana verlaat DENK: ‘Vooral bezig met media-aandacht’

24 december 2016Leestijd: 2 minuten
Simons begint haar eigen partij en vernoemt hem naar artikel 1 van de Grondwet - Foto: ANP

Sylvana Simons stopt bij politieke beweging DENK. Ze verlaat de heren Selcuk Ozturk, Tunahan Kuzu en Farid Azarkan om een eigen politieke partij op te richten.

Haar partij vernoemt ze naar Artikel 1, en ze doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart, zegt ze in  een interview met NOS en de Volkskrant.

Teleurstellende reactie op bedreigingen

De reden voor haar vertrek zijn volgens Simons de reactie van DENK op de bedreigingen aan haar adres. ‘Sinds mijn aantreden bij DENK heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld’.

De oud-presentatrice sloot zich in mei aan bij DENK, waarna zij meerdere malen werd bedreigd. Zeker tien mensen worden nu daarvoor door het Openbaar Ministerie vervolgd.

DENK meldde de bedreigingen eerder aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die met maatregelen kwam. Simons gaat verder: ‘Voordat die maatregelen werden toegepast, werd mij al duidelijk dat DENK vooral bezig was met het vieren van de media-aandacht, niet met mijn welzijn. Ik leefde in een totaal onwerkelijke situatie, terwijl Denk die media-aandacht vierde.’

‘In onze groepsapp reageerden ze ’s avonds jubelend op de media-aandacht die de persconferentie (over de bedreigingen, red.) genereerde. Maar Tunahan Kuzu heeft mij tot op de dag van vandaag niet gebeld en gevraagd hoe het met me gaat’.

DENK ‘gedijt bij polarisatie’

Simons zou zich bovendien niet meer kunnen vinden in de ‘stijl van de partij’. De partij appelleert volgens haar aan boosheid en gedijt bij polarisatie. Simons is ‘blij dat ze racisme op de politieke agenda hebben gezet, maar ik wil niet alleen maar tegen iets zijn’.

Met de naam van haar nieuwe partij,  Artikel 1, verwijst ze naar artikel 1 van de grondwet, dat gelijke behandeling voor iedereen garandeert en discriminatie verbiedt. Begin december zou  ze samen met Ian van der Kooye, tot zaterdag strateeg en campagneleider van DENK, met gesprekken over een nieuwe partij zijn begonnen. Saillant detail is dat de twee besloten hun oud-partijgenoten niet in te lichten over hun vertrek.

‘Een scheiding komt niet van de ene op de andere dag. Soms moet je ’s nachts ertussenuit knijpen omdat je partner je niet onbeschadigd zal laten gaan,’ aldus Simons daarover. Simons en Van der Kooye beraden zich nog over een partijprogramma en kandidatenlijst.