Sylvana Simons (ex-DENK) komt met kandidatenlijst Artikel 1

17 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Sylvana Simons is kandidaat-lid van de Tweede Kamer - bron:ANP

Sylvana Simons heeft bij RTL Late Night van Humberto Tan de kandidatenlijst voor haar partij Artikel 1 gepresenteerd. Met deze mensen wil ze zetels veroveren tijdens de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Na lijsttrekker Simons staat Fatima Faïd, raadslid van de Haagse Stadspartij, op twee en Brigitte Sins op drie.

Oud-SP’er en columnist op de lijst

Oud-SP’er Anja Meulenbelt (ze zat luttele jaren in de Eerste Kamer voor de socialisten) is lijstduwer op de twintigste plek. Een andere opvallende naam is die van columnist Simone van Saarloos. Ze staat op acht. Tegenover presentator Humberto Tan wilde Simons zich niet uitlaten over het aantal zetels dat ze wil behalen.

‘Maar als we met z’n allen moedig zijn en laten zien dat we echt iets anders willen, dat we niet willen kiezen voor haat, angst en verdeling, dan zijn de mogelijkheden onbeperkt. Ik ben helemaal klaar met de haat en negativiteit.’ Ze zei er trots op te zijn ‘een kandidatenlijst te hebben met allerlei kleuren en pluimages. Alle religies zijn vertegenwoordigd, net als de LHBT-gemeenschap. ‘

Simons wil zich inzetten voor homo’s

In december verraste Simons met het nieuws dat zij de beweging DENK zou verlaten. Ze vond dat Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk te veel bezig waren met media-aandacht. De reden voor haar vertrek zijn volgens Simons de reactie van DENK op de bedreigingen aan haar adres. ‘Sinds mijn aantreden bij DENK heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld’. Ze richtte de partij Artikel 1 op.

Later gaf ze aan dat ze zich ook wil inzetten voor homo’s, iets waar bij DENK geen ruimte voor was. ‘Er zijn ook homoseksuele moslims, er zijn ook lesbische Surinamers,’ zei ze voor de camera’s van EenVandaag. ‘Gelijkwaardigheid betekent gelijkwaardigheid voor iedereen. Helaas kreeg ik daar niet helemaal de ruimte toe en heb ik moeten constateren dat de visie en het leiderschap dat ik hoopte te vinden binnen die partij, er niet is.’