Carnavalsfilmpje van Sylvana Simons zorgt voor ophef

21 november 2016Leestijd: 2 minuten
In het filmpje wordt Sylvana Simons onder meer als Zwarte Piet afgebeeld - Foto: Screenshot YouTube

Opnieuw ophef rondom Sylvana Simons van DENK. Maandagochtend verscheen een gemonteerd filmpje van het carnavalsnummer ‘Oh Sylvana’ waarin Simons te zien is op gemonteerde beelden die onder meer verwijzen naar lynchpartijen en Afrikaanse stammen.

Op Twitter wordt geschokt gereageerd op het filmpje, dat een diashow toont met foto’s van Sylvana Simons.

Haar gezicht is gefotoshopt op verschillende beelden, waaronder foto’s van Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouwen. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan, de Amerikaanse organisatie die met geweld protesteerde tegen de afschaffing van de slavernij en de burgerrechten van Afro-Amerikanen.

Het gezicht van Simons gefotoshopt op lynchbeelden – Foto: Screenshot YouTube

Solidariteit betuigen

Het Haagse gemeenteraadslid Fatima Faïd (Haagse Stadspartij) dient maandag een klacht in over het filmpje bij Bureau Discriminatiezaken, meldt Omroep West. Het hoofd van Sylvana is op ‘racistische en beledigende karikaturen’ gefotoshopt, aldus Faïd, die vindt dat het filmpje oproept tot geweld.

Ze heeft naar eigen zeggen zelf niet met Simons gesproken over de klacht, maar wil met de actie haar solidariteit betuigen: ‘Ik heb de beelden in dit filmpje bekeken met de meeste walging die je maar kunt voelen’.

DENK-voorman Tunahan Kuzu heeft ook gereageerd op de video. Kuzu noemt het filmpje walgelijk, vreselijk en absurd: ‘Er zijn geen woorden voor.’ Kuzu wil dat premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher publiekelijk afstand nemen van de video.

Liedje ‘Oh Sylvana’ gaat over Russisch meisje

Het liedje ‘Oh Sylvana’ is van de Brabantse zanger Rob van Daal en zorgde afgelopen week al voor ophef. Men ging er vanuit dat het nummer over Sylvana Simons ging, maar Van Daal ontkent dat. Volgens hem gaat het over een Russisch meisje dat wordt uitgezwaaid door haar vriend.

‘Puur toeval,’ noemt hij de link met Sylvana Simons, terwijl er in het nummer teksten worden gebruikt als ‘kun jij niet gaan emigreren?’ en ‘wat ben jij toch een zielepiet’, evenals een sample van het Sinterklaasnummer ‘Zie ginds komt de stoomboot’.

Van Daal vindt het wel ‘buitengewoon prettig’ dat de link met Sylvana Simons wordt gelegd, omdat er daardoor veel media-aandacht voor is. Nadat het nummer uitkwam werden er verschillende filmpjes van gemaakt, waaronder dus degene van maandagochtend.