Simons over vertrek DENK: moet ruimte zijn voor homo’s op de lijst

13 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Simons stapte eind december uit de politieke beweging DENK om voor zichzelf te beginnen - Foto: ANP

Sylvana Simons geeft iets meer details prijs over haar vertrek uit de politieke beweging DENK.  Ook reageert de ex-presentatrice op de ophef rondom ‘Artikel 1’, de naam van haar kersverse politieke beweging.

Eerder werd bekend dat het Antidiscriminatiebureau Radar/Art.1 een rechtszaak tegen haar wil aanspannen vanwege het gebruik van de naam.

‘Wij hebben ons netjes ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat was op 14 december. Op 24 december zijn we naar buiten getreden met deze naam. En wat bleek? Op 30 december heeft het antidiscriminatiebureau de naam geregistreerd bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom,’ zegt Simons zowel in de NTR-talkshow De Nieuwe Maan als in een verklaring op haar Facebook-pagina.

Simons was eerder te gast bij anti-discriminatiebureau

‘Art. 1 moet boven de politieke partijen staan, maar dat gaat niet als één partij zich onze naam toe eigent. En al helemaal niet als we hetzelfde profileren,’ zei Cyriel Triesscheijn, directeur van Radar/Art.1 eerder.

De directeur van het kenniscentrum voor discriminatie zegt dat Simons weet dat zijn organisatie dezelfde naam draagt. ‘Ze was in maart te gast bij een bijeenkomst van ons. In december zijn we nog uitgenodigd om met haar in debat te gaan. Rond die dag heeft zij haar nieuwe partijnaam vastgelegd. Dit wist ze.’

Simons nodigt het bureau uit voor een ‘dialoog over het onderwerp, en heeft er naar eigen zeggen alle vertrouwen in dat ze er dan wel uit gaan komen.

Simons deed eerder ook een oproep voor donaties om de waarborgsom van 11.250 euro – een vereiste voor elke partij om mee te kunnen doen aan de verkiezingen op 15 maart – bij elkaar te krijgen.

Belangrijke drijfveer

De tv-presentatrice maakte eind december bekend dat ze DENK, de partij waar ze zich eerst bij aansloot, had verlaten. ‘Sinds mijn aantreden bij DENK heb ik veel warme reacties gekregen, maar ook veel bedreigingen. Juist op zo’n moment is het belangrijk dat je je bij een partij geborgen voelt. Daarin ben ik teleurgesteld’.

Farid Azarkan van DENK zei dat hij ‘verbaasd’ was door het vertrek. De nieuwe partij van Simons krijgt overigens nog van geen van de grote peilingbureaus zetels.

Ze zegt vrijdagavond dat er op haar kandidatenlijst ook ruimte moet zijn voor homoseksuelen, biseksuelen en andere seksuele minderheden. Die komen ook voor bij etnische minderheden, aldus Simons. Eerder maakte ze al bekend dat ze zich met haar nieuwe partij wil inzetten voor LHBT-rechten. Dat was volgens haar een van de belangrijkste drijfveren om DENK te verlaten en haar eigen partij te beginnen. Ze doet nog geen uitspraken over wie er bij haar op de kandidatenlijst komt.