nederland

Asscher: ‘Geen Marokkanenprobleem, maar criminaliteitsprobleem’

17 december 2016Leestijd: 2 minuten

Volgens de kersverse PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft Nederland ‘een criminaliteitsprobleem, geen Marokkanenprobleem’.  Volgens hem moeten criminele asielzoekers zo snel mogelijk het land uit.

‘Er is een specifiek probleem zolang Marokkaanse Nederlanders zijn oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers,’ zegt Asscher, die zichzelf een ‘sociaal alternatief voor Wilders en Rutte’ noemt, zaterdag in een interview met AD.

Criminelen het land uit

Maar, ‘door de hele groep schuldig te verklaren doen we onrecht aan al die jongeren die hun best doen en er niet tussenkomen,’ zegt hij. ‘Daarom ben ik extra fel op de Marokkaanse asielzoekers die de boel in Ter Apel op stelten zetten. Zij verpesten het voor alle Nederlandse Marokkanen en moeten zo snel mogelijk het land uit’.

Het probleem daarmee is echter dat Marokko nauwelijks asielzoekers terugneemt. ‘We zullen Marokko zover moeten krijgen dat ze meer mensen terugnemen. Als het moet, ga ik er morgen heen,’ belooft Asscher, die naar eigen zeggen nauw samenwerkt met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel om ervoor te zorgen dat ze snel kunnen worden teruggestuurd.

Huisarrest voor irritante asielzoekers

Dijkhoff deed onlangs een aantal suggesties om de probleemasielzoekers die beruchtheid verwierven vanwege crimineel gedrag en overlast in asielzoekerscentra en overwegend afkomstig zijn uit landen als Marokko en Algerije, aan te pakken. Zo wil de staatssecretaris dat ‘heel irritante’ asielzoekers huisarrest krijgen tijdens Oud en Nieuw.

De maatregel lijkt een direct voortvloeisel uit de gebeurtenissen tijdens oudejaarsavond in Keulen vorig jaar. Het gaat erom dat ‘bekende overlastgevers’ binnen blijven, zegt de staatssecretaris. Dit jaar vertrokken volgens Dijkhoff 890 Marokkanen en 460 Algerijnen op vrijwillige basis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.