buitenland

Keulen neemt drastische maatregelen voor jaarwisseling

12 december 2016

Na de massa-aanrandingen tijdens de jaarwisseling in de Duitse stad Keulen van vorig jaar, worden kosten noch moeite gespaard om voor veiligheid te zorgen tijdens het feest dit jaar. Zo wordt vuurwerk rond de kathedraal verboden en zet de politie veel meer agenten in.

Volgens de Duitse krant Taggesschau heeft de politie één duidelijke taak gekregen: wat vorig jaar gebeurde, mag niet worden herhaald. Er worden tien keer zoveel agenten ingezet als vorig jaar, toen slechts 140 agenten de wacht hielden rond de kathedraal.

Ingrijpende maatregelen voor grootschalig probleem

Naast de extra beveiliging door de politie, worden ook particuliere krachten ingezet. Zeker 600 medewerkers van beveiligingsbedrijven zijn actief op oudejaarsnacht. Het zijn er volgens een woordvoerder van de gemeente ‘veel meer’ dan vorig jaar.

Uit cijfers die in juli werden gelekt blijkt dat zeker tweeduizend mannen worden verdacht van aanranding. Een klein deel daarvan is geïdentificeerd. Meer dan duizend slachtoffers, vooral jonge vrouwen en meisjes, hebben aangifte gedaan.

De aanrandingen, vooral gepleegd door asielzoekers uit Noord-Afrikaanse landen, konden onder meer plaatshebben door de drukte op en rond het station in Keulen. Daar wordt ook ingegrepen: er wordt gezorgd dat reizigers voor een groot deel op andere stations kunnen overstappen. Ook zullen treinen minder vaak rijden om te voorkomen dat de perrons overvol raken.

Spelregels en barrière

Ook wordt vuurwerk rond de kathedraal verboden, omdat vorig jaar een groot aantal vuurpijlen en rotjes zonder veiligheidsmaatregelen werd aangestoken in de buurt van de menigte. In sommige gevallen gebeurde dat opzettelijk, meldt de politie. Het gebied rond de kathedraal wordt met hekken afgezet. In die ‘veiligheidszone’ mag geen vuurwerk komen.

De gemeente van Keulen is duidelijk druk bezig met de viering op Oud en Nieuw en de veiligheid van feestvierders. Op de website van de stad staat uitgebreid aangegeven welke ‘spelregels’ van kracht zijn tijdens de viering, en welke delen van de stad worden afgezet. Feestvierders kunnen op de avond zelf QR-codes op posters scannen met hun telefoon, om de laatste veiligheidsupdates te volgen.

Een map op de website van Keulen wordt het feestgebied uitgezet, en aangegeven waar extra maatregelen zijn genomen Foto: Koeln.be/Esri
Een map op de website van Keulen wordt het feestgebied uitgezet, en aangegeven waar extra maatregelen zijn genomen Foto: Koeln.be/Esri

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.