nederland

Komt er dan eindelijk een verbod tegen Bandidos? 4 vragen

15 november 2016Leestijd: 2 minuten

Het Openbaar Ministerie (OM) wil Bandidos aan banden leggen. Justitie heeft de rechtbank in Utrecht gevraagd de motorclub te verbieden. De belangrijkste reden: het feit dat dit soort bendes in strijd zijn met de openbare orde.

Het gaat om een civiel verbod. ‘We bestrijden de clubs al veel langer op strafrechtelijk niveau. Maar dat is effectief tot een bepaalde grens. Je kan er namelijk alleen individuen mee aanpakken,’ zegt officier van justitie Oebele Brouwer van het Landelijk Parket in een interview met De Telegraaf. Met een civiel verbod is het mogelijk om de hele vereniging te verbieden. Niet alleen de Nederlandse tak moet worden aangepakt, ook voor de internationale tak moet het verbod gelden.

Waarom nu juist een motorclub als Bandidos?

De (zware) criminele activiteiten waar dit soort bendes zich mee inlaten, is justitie al tijden een doorn in het oog. Veldslagen, handel in drugs en wapens, intimidatie en afpersing. Openlijk geweld tussen rivaliserende motorbendes levert bovendien – met rondvliegende kogels – een gevaar op voor de directe omgeving, waarbij ook onschuldige slachtoffers kunnen vallen. Volgens Brouwer beschikt het OM over ‘overvloedig materiaal’, nadat er twee jaar werd gewerkt aan het verbod.

Wat weten we over Bandidos? De feiten

De club werd opgericht in 1966 door Don Chambers in San Leon, in de Amerikaanse staat Texas. Lange tijd was Bandidos niet in Nederland aanwezig, maar dat veranderde in 2014. Toen begonnen ook de problemen, omdat Bandidos op slechte voet staat met concurrerende motorbendes. In mei vorig jaar waren er al invallen in diverse panden. Hoofdman is Harrie Ramakers. Outlaw-motorclubs als Hells Angels, Satudarah, No Surrender en Bandidos zijn geen criminele organisaties, maar organisaties met verdacht veel criminelen als lid. Lees hier wat Elseviers Gerlof Leista in 2015 schreef over dit soort clubs

Hoe ging dit in het verleden?

Dat er een verbod op tafel lag, werd in juni al aangekondigd door minister van Justitie Ard van der Steur (VVD). Maar het is niet eenvoudig een verbod erdoor te krijgen. ‘Die kan jaren duren. De verdediging zal mogelijk tientallen getuigen willen horen en allerlei verweren gaan voeren,’ laat Brouwer tegen de krant weten. Eerdere pogingen van justitie om bijvoorbeeld een chapter van de Hells Angels te verbieden strandden bij de Hoge Raad – de hoogste rechter in Nederland.  Maar omdat Bandidos strak wordt geleid, is een civiel verbod goed mogelijk.

In het verleden nooit gelukt, maar explosieve sfeer tussen motorclubs brengt verbod dichterbij. Lees meer >
satudarah

 

Hoe zit het met die andere clubs? No Surrender bijvoorbeeld

Die is vandaag toevallig ook in het nieuws. Bij invallen in Den Haag, Amsterdam en Oss hebben arrestatieteams van de nationale politie drie leden van No Surrender aangehouden op verdenking van zware mishandeling en drugshandel, meldde De Telegraaf tevens. Het verbod van Bandidos kan een opmaat zijn naar meerdere verboden van motorclubs.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.