Gerlof Leistra

Explosieve sfeer tussen motorclubs brengt verbod dichterbij

28 mei 2015Leestijd: 1 minuut

Een verbod van motorclubs is in Nederland nooit gelukt. Deze optie moet opnieuw serieus worden overwogen.

Dat burgemeester Jos Som (CDA) van Kerkrade na de sluiting van het clubhuis van de Hells Angels in zijn gemeente 24 uur per dag wordt beveiligd, geeft aan hoe explosief de situatie rond de motorclubs in Limburg is.

Hegemonie

In het zuiden is al langer sprake van spanning sinds motorclub de Bandidos, een concurrent van de Hells Angels, er begin vorig jaar neerstreek.

De omstreden clubs bevechten elkaar de hegemonie op de lucratieve drugsmarkt en ondervinden daarbij ook nog eens concurrentie van twee andere internationale motorclubs, Satudarah en No Surrender.

Met bomaanslagen, schietpartijen, intimidatie en openlijk geweld is Limburg het epicentrum van de machtsstrijd. De motorclubs voeren een waar schrikbewind: wie niet voor ons is, is tegen ons.

Verbod

Terecht reisde minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie Tweede Pinksterdag af naar Limburg om de lokale bestuurders een hart onder de riem te steken. Hij beloofde de politie ondanks de vergrijzende bevolking niet in te krimpen.

Anders dan in Duitsland is een verbod van motorclubs in Nederland nooit gelukt. Om te voorkomen dat de zaak ontploft, moet die optie opnieuw serieus worden overwogen. Voor het te laat is en de motoroorlog nog meer dodelijke slachtoffers maakt.

Elsevier nummer 22, 30 mei 2015

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.