Salafistenmoskee Utrecht moet twee ton betalen, en wordt anders ontruimd

02 november 2016Leestijd: 2 minuten
De voorzitter van AlFitrah Suhayb Salam loopt langs het hek van de moskee in Utrecht - Foto: ANP

De omstreden salafistische AlFitrah-moskee in Utrecht krijgt twee weken de tijd om achterstallige huur over te maken. Doet de moskee dat niet, dan wordt het pand ontruimd, bepaalt de rechter woensdag.

De moskee heeft een jaar huurachterstand: het gaat om een rekening van in totaal 214.736, meldt NRC.

Eigenaren wilden directe ontruiming

De stichting AlFitrah werkte aan een overname van het pand in de Utrechtse wijk Overvecht. Volgens het bestuur was afgesproken dat er gedurende de onderhandelingen geen huur betaald hoefde te worden. Dit klopt niet volgens de rechtbank: ‘Uit het dossier blijkt niet dat deze afspraken gemaakt zijn, maar juist dat er steeds is gecommuniceerd over het betalen van achterstallige huur’.

Met de uitspraak krijgt AlFitrah nog twee weken de tijd om zowel de oude als de nieuwe eigenaar van het pand 107.368 euro over te maken. De eigenaren wilden eigenlijk directe ontruiming, maar dat vond de rechter niet redelijk. Het moskeebestuur had namelijk al aanbetalingen voor de aankoop en investeringen verricht.

Salafistische organisatie in opspraak om lessen en financiering

AlFitrah, een van de grootste salafistenorganisaties in Nederland, kwam de afgelopen tijd meermaals in opspraak. Zo is de FIOD bezig met een onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken bij de moskee. De FIOD heeft drie verdachten op het oog voor ernstige witwaspraktijken: een vader en twee zoons die banden hebben met onder meer de AlFitrah-organisatie.

Ook staat de stichting bekend om dubieuze transacties met het buitenland: zo zou er vanuit Koeweit geld naar de stichting zijn overgemaakt: het zou gaan om een liefdadigheidsorganisatie in Koeweit die gelieerd zou zijn met terreurbeweging Al-Qa’ida. Eerder waren er ook alarmerende berichten dat de moskee een broedplaats voor jihadisten zou zijn. Onder meer het CDA en de SP riepen naar aanleiding van dit nieuws het kabinet op om de buitenlandse financiering van moskeeën, en daarmee de invloed van buitenlandse ultraorthodoxe moslims, in Nederland te stoppen.

Tot slot loopt er ook een onderzoek naar de slechte pedagogische invloeden die islamlessen op een van de scholen van de stichting zou hebben.