nederland

Asscher: snel actie tegen moskee Utrecht

19 december 2015

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) heeft zorgen over de fundamentalistische AlFitrah-moskee. Het islamitische gebedshuis zou een slechte invloed hebben op jongeren in de wijk Overvecht.

Asscher, die reageert op een artikel van NRC Handelsblad zaterdag over salafistische praktijken in de moskee, spreekt zijn afschuw uit. ‘Ik verafschuw dit gedachtegoed waarbij mensen worden aangezet zich af te keren van onze samenleving en daardoor de toekomst van hun kinderen in ons land belemmeren,’ zegt hij.

Spanningen

Volgens de krant zou de moskee kinderen opvoeden met een afkeer van de Nederlandse maatschappij. De activiteiten van AlFitrah zorgen volgens de krant voor spanningen in Overvecht, vooral in de Marokkaanse gemeenschap. Diverse ouders vertellen dat ze hun kinderen zien veranderen op het moment dat ze er lessen gingen volgen.

Ook zouden leden van de moskee gematigde moslims aanspreken op ‘on-islamitisch’ gedrag. Daarnaast proberen ze te voorkomen dat kinderen op de basisschool naar muziek luisteren, naar films kijken, juichen voor het Nederlands Elftal en kerstversiering ophangen. Door de lessen bij AlFitrah zouden sommige kinderen geen gezag meer accepteren van autochtone ‘ongelovige’ leraren, meldt het NRC op basis van eigen onderzoek.

Ongewenst

‘Volstrekt ongewenst. Onze individuele vrijheid is misschien wel de belangrijkste waarde van dit land,’ zegt Asscher daarover, om eraan toe te voegen dat ‘je hier mag geloven wat je wilt, orthodox zijn of juist helemaal niet religieus’.

De minister wil dat er actie wordt ondernomen tegen de moskee.’ ‘Mensen worden onder druk gezet vanwege de manier waarop zij hun geloof invullen, vanwege de individuele keuzes die ze maken,’ zegt hij verder.

‘Onverdraagzaamheid wordt uitgedragen. Ook al is dit misschien niet onwettig, het is volstrekt ongewenst en ook dan kunnen we actie ondernemen.’ De Utrechtse moskee laat weten zich niet te herkennen in het beeld dat NRC Handelsblad schetst. Volgens het bestuur van AlFitrah geeft de krant een ‘onjuist beeld’ van de activiteiten.

Verbod

Eerder in december werd bekend dat het kabinet salafistische organisaties in kaart gaat brengen, en bekijken of deze orthodox-islamitische stroming kan worden verboden – al is het volgens Asscher de vraag of zo’n verbod wel het ‘meest effectief’ is.

De Tweede Kamer had om een strengere aanpak gevraagd, omdat er zorgen bestaan over de invloed van salafistische clubs op radicalisering en jihadisme in Nederland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.