Sluiting dreigt voor salfistenmoskee na witwasonderzoek

09 september 2016Leestijd: 2 minuten
Exterieur van het pand van de Utrechtse islamitische stichting AlFitrah in de wijk Overvecht. - ANP

De AlFitrah-moskee in Utrecht wordt verdacht betrokken te zijn bij witwaspraktijken. Politici zeggen het controversiële ‘salafisme-broeinest’, gespekt met oliegeld, te willen sluiten. Maar dat werd al vaker beloofd.

Donderdagmiddag werd een inval gedaan door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst bij de AlFitrah-moskee in Utrecht. De FIOD heeft drie verdachten op het oog voor ernstige witwaspraktijken: een vader en twee zoons die banden hebben met onder meer AlFitrah-organisatie.

Witwaspraktijken

De imam van de moskee in Utrecht zou volgens onbevestigde berichten een van de verdachten zijn. Een 37-jarige man is aangehouden en de politie heeft digitale bestanden en administratiedocumenten in beslag genomen in Utrecht. Bij de As-Sunnah-moskee in Tilburg is ook een inval gedaan. De imam van deze moskee zou de vader van de AlFitrah-imam zijn. Beide worden verdacht van fraude.

‘Het is een onderzoek naar witwassen,’ aldus Dop Kruimel, woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM). Het heeft volgens de autoriteiten dan ook niets met religie te maken. ‘Wij hebben verdachte geldstromen gezien en die willen we onderzoeken. Het OM wil weten waar het geld vandaan komt en waar het geld naar toe gaat.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In Utrecht zegt de politiek klaar te zijn met de moskee. ‘Als het daadwerkelijk om een criminele organisatie gaat, moet AlFitrah sluiten. Dit is slecht voor de wijk,’ zegt PvdA-fractievoorzetter Utrecht, Marleen Haage. De belofte om de moskee aan te pakken, is echter al eerder gedaan.

Langdurige problemen met ‘salafistische kweekvijver’

Zo kwam in december vorig jaar al aan het licht dat salafistische organisaties zoals de AlFirtrah-moskee kweekvijvers zouden zijn van jihadisme. ‘Ik verafschuw dit gedachtegoed waarbij mensen worden aangezet zich af te keren van onze samenleving en daardoor de toekomst van hun kinderen in ons land belemmeren,’ zei Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken (PvdA) toen al.

2742805-2-1200x800‘Banden tussen Utrechtse AlFitrah-moskee en aan Al-Qa’ida gelieerde instelling’

Ook werd begin juli al bekend dat de liefdadigheidsinstelling in Koeweit, die de AlFitrah-moskee zou financieren, gelieerd is aan Al-Qa’ida. Sowieso hebben Den Haag en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) al vaker gewaarschuwd voor de invloed van geldschieters aan Nederlandse moskeeën. Het gaat daarbij vaak om organisaties in het Midden-Oosten.

Ook geven de PvdA en VVD aan dat de AlFitrah-moskee sowieso niet thuis hoort in Utrecht. ‘Zij denken op een heel andere manier over bijvoorbeeld de man-vrouw-verhouding,’ aldus VVD-raadslid Dimitri Gillissen. ‘Dat is niet wenselijk in onze stad.’