Asscher fel over Samsom: PvdA heeft andere leider nodig

15 november 2016Leestijd: 3 minuten
Samsom en Asscher debatteren onder het thema 'Samen één' - Foto: ANP

In de Haagse Schilderswijk debatteren Lodewijk Asscher en Diederik Samsom tegenover elkaar bij het PvdA-lijsttrekkersdebat. De twee kandidaten laten zichzelf tot nog toe niet echt vijandig over elkaar uit, maar Asscher stelt zich een stuk feller op dan Samsom.

Er zijn geen verschillen tussen ons, benadrukte Samsom. ‘Het enige verschil waar Lodewijk en ik het niet over eens zijn, is dat ik weg moet,’ grapte hij.

‘Samen’ is het thema

Het thema van het debat is ‘samen één’, dus al te veel strijd valt al niet te verwachten. Het woord ‘samen’ komt dan ook nog vaak terug tijdens het debat. Asscher vindt dat ‘de toon en de koers’ van de PvdA anders moeten, ‘anders speelt deze partij geen rol bij de verkiezingen. Dan is het aan Wilders en Rutte,’ aldus de kandidaat, die als grote kanshebber wordt gezien om Samsom op te volgen. Hij erkent dat de PvdA het pr-technisch de afgelopen tijd niet bepaald goed heeft gedaan.

Ook is hij niet gecharmeerd van Samsoms eerdere uitlatingen over een eventuele fusie met GroenLinks. Samsom vindt dat de linkse partijen de krachten moeten bundelen. Asscher, die zich niet zozeer negatief uitlaat over het plan, maar wel over Samsoms aanpak vindt dat Samsom de beslissing om met GroenLinks te fuseren of samen te werken aan leden had moeten voorleggen.

Asscher is in het debat een stuk feller dan zijn tegenstander. Asscher zette vol in op het verschil tussen hem en de huidige partijleider. ‘Er is behoefte aan een ander soort leiderschap,’ zei Asscher. Volgens hem willen mensen ‘principes en waarden zien die niet onderhandelbaar zijn’. Hij tekende Samsom als een leider af die geen verandering wil en onvoldoende van het verleden heeft geleerd. Met de huidige PvdA-leider kan de partij zomaar op een nederlaag afstevenen, denkt Asscher. Zijn vrees is dat de sociaaldemocraten na de verkiezingen geen rol van betekenis meer zullen spelen in de formatie voor een nieuw kabinet. De PVV en de VVD zullen een beslissende rol spelen.

Samsom gooit het tijdens het debat juist meermaals op zijn eigen ervaring: ‘Het ging niet altijd goed, maar ik heb in de afgelopen 4,5 jaar veel bijgeleerd,’ zei hij. ‘Dat kan van pas komen. Met mij gaan we de verkiezingen winnen,’ verzekert hij de kijker.

Het populisme speelt wederom een grote rol bij het debat. Er wordt meerdere malen verwezen naar de overwinning van Trump, een gegeven dat linkse politici wereldwijd angst in lijkt te boezemen, en er wordt veel kritiek geleverd op Wilders. De opkomst van dergelijke partijen is een ‘tekortkoming van ons,’ aldus Samsom.

Regionale kandidaten de deur gewezen

Asscher en Samsom zijn de enige twee kandidaten die nog strijden om het lijsttrekkerschap van de partij. Hun grootste uitdager, Jacques Monasch, haakte aan het begin van de maand af en besloot ook gelijk uit de partij te stappen.

De twee kleinere (regionale) kandidaten, Gerard Bosman en Pelle Oosting, werden door de PvdA-top geweigerd. Ze zouden volgens het bestuur niet aan de profielschets van een leider voldoen. Begin december wordt bekend wie de nieuwe lijsttrekker van de PvdA wordt.