Ziet populaire Aboutaleb in Asscher nieuwe PvdA-lijsttrekker?

03 november 2016Leestijd: 2 minuten
Ahmed Aboutaleb, Diederik Samsom, Lodewijk Asscher en Hans Spekman tijdens het jaarlijkse partijcongres van de PvdA - Foto: ANP

De PvdA-burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, spreekt impliciet zijn steun uit voor de kandidaat Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de partij. Aboutaleb doet zelf niet mee aan de lijsttrekkerschapsverkiezingen.

‘Asscher is sterk op sociaal-cultureel vlak, volgens mij gaan daar de verkiezingen over,’ zegt de burgemeester tijdens een bijeenkomst in Rotterdam, schrijft De Telegraaf.

Diplomatiek, maar Asscher is favoriet

Hij laat zich diplomatiek uit: ook Diederik Samsom en Jacques Monasch zijn sterke kandidaten voor het lijsttrekkerschap van zijn partij, en hebben allemaal andere kwaliteiten. Samsom is sterk op ‘sociaal-economisch gebied’, vindt Aboutaleb, terwijl Monasch het goed doet als ‘rebel’. Die diplomatie heeft een reden: ‘In deze fase waarin mogelijk 4 kandidaten om het lijsttrekkerschap zullen strijden, zal ik mij onthouden van een standpunt. De reden hiervan is het feit dat ik de discussie die gaat komen niet onnodig wil “sturen” of beïnvloeden, zei Aboutaleb eerder tegen Elsevier.nl.

Toch lijkt hij het meest met Asscher te hebben, die volgens hem ‘de identiteit van Nederland goed heeft geprofileerd’. Eerder bleek uit een enquête van NRC dat ook actieve PvdA-leden het meeste in Asscher zien. 38 procent van de ondervraagden stemde voor Asscher, terwijl maar 26 procent voor Samsom was. Monasch wist in de peiling slechts 7 procent van de stemmen te behalen, en de ‘onafhankelijke’ Gerard Bosman (nu PvdA-voorzitter in Ridderkerk) maar 1 procent. Aboutaleb (die dus niet meedoet) wist toch 15 procent van de stemmen te behalen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Verkiezingen over een maand

De standpunten van Asscher en Samsom lijken erg op elkaar, en het rebelse Kamerlid Monasch wordt gezien als ‘buitenstaander’ die de partij drastisch wil veranderen.

Hoewel hij pleit voor een ‘echt sociaaldemocratische koers’, zijn de standpunten en plannen van Monasch een stuk rechtser dan die van zijn tegenstanders. 7 december moet bekend worden wie de nieuwe lijsttrekker is.