nederland

PvdA-voorzitter Spekman fileert vertrekkende Monasch

08 november 2016Leestijd: 2 minuten

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman spreekt met vileine woorden over Jacques Monasch. De partijvoorzitter noemt het ‘laf’ dat Monasch zijn zetel in de Tweede Kamer wil behouden en niet aan de PvdA teruggeeft.

‘Het feit dat hij met 2200 voorkeursstemmen wel die zetel behoudt, dat zegt voor mij wel heel veel. Dat vind ik laf,’ zegt Spekman maandagavond in de talkshow Pauw.

Niet zelf verdiend, vindt Spekman

De partijvoorzitter vindt dat Monasch de zetel niet zelf heeft verdiend, omdat hij maar 2200 voorkeursstemmen had gekregen. Eerder deed Monasch mee aan de lijsttrekkersverkiezingen van de PvdA maar trok zich eerder op maandag terug. Maandagmiddag kwam hij met de aankondiging dat hij zowel de PvdA-fractie als de partij als geheel verlaat.

Eerder op de dag werd bekend dat Monasch niet langer meedeed aan de verkiezingen voor lijsttrekker van de PvdA. Hij zou naar eigen zeggen een meningsverschil hebben gehad met de partij over de handhaving van het zogenoemde ‘flitslidmaatschap’.

Monasch wilde dat mensen voor een klein bedrag (2 euro) kortstondig lid konden worden van de PvdA, zodat ze nog mee zouden kunnen doen aan de interne lijsttrekkersverkiezingen. Ook wilde hij het verkiezingsprogramma nog kunnen aanpassen als hij zou worden gekozen. Maar volgens Monasch weigerde het partijbestuur op deze voorwaarden in te gaan.

Spekman: Monasch wordt ‘minidictator’

De PvdA vertelde zelf een ander verhaal dan Monasch: volgens de partij was de adviescommissie van de PvdA positief over Monasch, maar trok hij zich zelf terug uit de strijd. De partij zou namelijk niet aan een aanvullend pakket eisen van hem hebben willen voldoen. Zondag zou volgens de woordvoerder nog een uiterste poging zijn ondernomen om toch nog over te halen aan de strijd mee te doen. ‘Het is heel jammer dat hij zich heeft teruggetrokken,’ aldus de partijwoordvoerder.

Monasch behoudt wel zijn zetel in de Kamer. Hij heeft ‘een heel andere politieke agenda’, vermoedt Spekman. Hij sluit niet uit dat het Kamerlid een eigen partij begint. ‘Dan hoeft hij dat niet op een democratische manier te doen. Dan is hij een minidictator en zet hij er een paar vazallen omheen en dan is het een applausmachine,’ sneerde Spekman.

Met het vertrek van Monasch zijn de coalitiepartijen VVD en PvdA de meerderheid in de Tweede Kamer kwijt: de twee partijen beschikken nu samen nog over 75 zetels, precies de helft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.