Monasch stapt uit PvdA, maar blijft wel in Kamer

07 november 2016Leestijd: 3 minuten
Monasch behoudt zijn zetel in de Tweede Kamer - Foto: ANP

De voormalige kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch stapt uit de PvdA-fractie en uit de partij als geheel. De politicus blijft wel in de Tweede Kamer zitten.

Dat kondigt hij maandagmiddag aan op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Met het vertrek van Monasch heeft de coalitie geen meerderheid meer in de Tweede Kamer: regeringspartijen VVD en PvdA beschikken nu samen nog over 75 zetels, precies de helft.

‘Ik doe het met heel veel verdriet. Ik ben vanaf mijn zestiende lid van de Partij van de Arbeid. Maar ik vind dat de PvdA trouw moet zijn aan zichzelf, respect moet tonen aan zichzelf. En nu gaat ze een kant op die ik niet langer kan dragen omdat ik vind dat we een open partij moeten zijn, zeker nu het zo moeilijk gaat met de PvdA’, aldus een geëmotioneerde Monasch.

Meningsverschil over flitslidmaatschap

Eerder op de dag werd bekend dat Monasch niet langer meedeed aan de verkiezingen voor lijsttrekker van de PvdA. Hij zou naar eigen zeggen een meningsverschil hebben gehad met de partij over de handhaving van het zogenoemde ‘flitslidmaatschap’.

Monasch wilde dat mensen voor een klein bedrag (2 euro) kortstondig lid konden worden van de PvdA, zodat ze nog mee zouden kunnen doen aan de interne lijsttrekkersverkiezingen. Ook wilde hij het verkiezingsprogramma nog kunnen aanpassen als hij zou worden gekozen. Maar volgens Monasch weigerde het partijbestuur op deze voorwaarden in te gaan.

De PvdA vertelde zelf echter een ander verhaal: volgens de partij was de adviescommissie van de PvdA positief over Monasch, maar trok hij zich zelf terug uit de strijd. De partij zou namelijk niet aan een aanvullend pakket eisen van hem hebben willen voldoen. Zondag zou volgens de woordvoerder nog een uiterste poging zijn ondernomen om toch nog over te halen aan de strijd mee te doen. ‘Het is heel jammer dat hij zich heeft teruggetrokken,’ aldus de partijwoordvoerder.

Monasch lag al langer overhoop met de partijleiding over de koers van de fractie en de partij. In maart gaf hij aan zich niet meer verkiesbaar te stellen voor de Kamer, maar stelde zich vorige maand plots tot veler verbazing wel kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

Nu blijven alleen Diederik Samsom en Lodewijk Asscher over, want ook Gerard Bosman -voorzitter van de PvdA in Ridderkerk – mag naar eigen zeggen niet meedoen. Dat geldt ook voor kandidaat Pelle Oosting.  ‘Een stroming binnen de partij wordt monddood gemaakt,’ zei Bosman daarover.

Tegen partijlijn in

Monasch was een van de kandidaten voor het leiderschap van de partij, naast de huidige partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher. Onlangs kwam hij met een opvallend pleidooi, dat rechtstreeks tegen de partijlijn inging.  De macht van Brussel moest volgens hem worden beperkt en het Europees Parlement zou moeten verdwijnen. Die afschaffing was een van de belangrijkste punten in zijn manifest ‘5 keer anders, 5 keer goed’.

Het Tweede Kamerlid pleitte voor een nieuw werkgelegenheidsakkoord, een voorstel over correctieve referenda en een nieuw Europees verdrag. ‘Burgers moeten een veel grotere stem krijgen in de manier waarop Europa zich ontwikkelt,’ aldus Monasch. Ook kondigde hij aan mogelijk een motie van wantrouwen te steunen tegen het kabinet vanwege het Oekraïne-verdrag, waarover na het ‘nee’ van de Nederlandse kiezer maar geen beslissing valt.