#TK2017

‘Fusie tussen GroenLinks en PvdA’: zo wil Samsom grootste worden

24 oktober 2016

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom stelt voor dat zijn partij gaat fuseren met GroenLinks. Na de verkiezingen zouden de parlementariërs moeten opgaan in één fractie. Maar Jesse Klaver ziet het niet zitten.

Samsom zei maandagavond na de presentatie van het PvdA-verkiezingsprogramma dat hij eerder met Bram van Ojik, de voormalig leider van GroenLinks, verregaande gesprekken voerde over een fusering. ‘Na deze verkiezingen zouden we samen een fractie vormen. Dat zouden we ook aankondigen tijdens de campagne. Toen Jesse Klaver het overnam, was het opeens van de baan.’

‘In één klap de grootste van Nederland’
Samsom zegt dat een fusie met GroenLinks wat hem betreft nog altijd mogelijk is. ‘De overeenkomsten zijn enorm. Uit onze verkiezingsprogramma’s kun je zo twintig punten halen die we samen kunnen doen,’ zei hij.

De partijen staan in de peilingen allebei rond de tien tot vijftien zetels. In het versnipperde politieke landschap zou een samenwerking van PvdA-GroenLinks ertoe kunnen leiden ‘dat we in een klap de grootste worden’, aldus Samsom.

Poging om Klaver voor het blok te zetten
De PvdA’er reageerde daarmee op uitspraken die Klaver eerder op de avond deed. De lijsttrekker van GroenLinks wil dat PvdA, D66 en SP nauwer gaan samenwerken en nu al openlijk de voorkeur uitspreken voor een links kabinet. Die ‘progressieve samenwerking’ zou onder meer de inkomensongelijkheid moeten verkleinen.

PvdA keert zich tegen marktwerking
De PvdA presenteerde maandagavond haar verkiezingsprogramma. De partij wil onder meer hogere belastingen voor banken, scherpere wetten tegen discriminatie, een einde aan marktwerking in de zorg en een minimumloon voor zzp’ers.

Samsom denkt dat een fusering uiteindelijk niet zal doorgaan. ‘Jesse wil in z’n eentje iets magisch bereiken.’

Klaver zei even later inderdaad dat hij ‘niet één linkse partij wil’. Een woordvoerder van Klaver beweerde zelfs dat Samsom liegt. ‘Het is gewoon niet waar. Er was nooit een deal tussen Samsom en Van Ojik.’

SP en D66 zijn niet erg positief over het idee om nauwer samen te werken met de twee concurrenten. ‘Wij gaan de PvdA niet helpen met het witwassen van hun rechtse regeringsbeleid van de afgelopen vier jaar,’ reageerde Emile Roemer (SP).

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.