‘Asscher heeft wel wat uit te leggen aan Turkse Nederlanders’

16 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

De Partij van de Arbeid (PvdA) staat weer volop in de schijnwerpers: de partij gaat met een nieuwe stemstructuur ee lijsttrekkersstrijd aan. Lodewijk Asscher lijkt de grote kanshebber, en hij zal het stokje waarschijnlijk overnemen van Diederik Samsom. Maar dat gaat zomaar niet: ‘Asscher heeft het een en ander uit te leggen.’

Zijn strenge optreden tegen Kamerleden Kuzu en Öztürk, die uit de partij werden gezet door hun felle kritiek op Asschers omgang met Turkse organisaties, kan hem duur komen te staan. Asscher zou zich moeten verantwoorden tegenover Turkse Nederlanders, zegt oud-wethouder Hamit Karakus (PvdA).

Voor twee euro stemmen op Asscher, Samsom of Monasch

Tijdens een aflevering van Buitenhof spraken PvdA-politici Karakus en Martijn van Dam (staatssecretaris Economische Zaken) over de toekomst van de partij. Kamerlid Jacques Monasch en de huidige leider Diederik Samsom hebben zich al kandidaat gesteld. Maandag kondigt waarschijnlijk ook vicepremier Asscher zijn kandidatuur aan.

De strijd om het partijleiderschap is nu al veelbesproken door de nieuwe actie van PvdA: iedereen die er twee euro voor overheeft, mag meestemmen op een nieuwe leider. ‘Daarmee willen we veel meer mensen betrekken dan alleen onze leden,’ aldus Van Dam. Volgens de laatste peilingen is Asscher, vooral onder de huidige PvdA’ers, veruit favoriet.

Turkse kwesties in Nederland

Maar Asscher kan nog wel rekenen op kritiek, vooral vanuit de linkse hoek van de PvdA. In 2014 kondigde hij een onderzoek aan naar vier Turkse organisaties, die zich te veel zouden bemoeien met Nederlandse kwesties. Het onderzoek ging ook over de transparantie van deze stichtingen, en werd veroordeeld door oud-PvdA-leden Kuzu en Öztürk. Uiteindelijk werden ze uit de partij gezet, en richtten de politici de Beweging DENK op.

Daarnaast wordt Asscher door linkse advocaten beticht van ambtsmisbruik. Hij zou onterecht gepensioneerde Nederlanders in Israël een volledige AOW-uitkering hebben gegeven. Volgens de mensenrechtenadvocaten is er sprake van ambtsmisdrijf omdat hij een te hoge uitkering zou hebben verstrekt aan de Nederlandse Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog