Kabinet wint Oekraïne-stemming ondanks dissident

19 april 2016Leestijd: 2 minuten
Afgescheiden Kamerleden gaven de doorslag tijdens de stemming Foto: ANP

De Tweede Kamer stemde vandaag tegen een motie om het associatieverdrag met Oekraïne zo spoedig mogelijk in te trekken. Het kabinet krijgt daarom meer tijd de uitslag van het raadgevend referendum te overwegen.

De coalitiepartijen sleepten een krappe meerderheid in de wacht. De oppositie stemde massaal voor de motie Van Bommel, maar de steun van eenmansfracties gaf de doorslag. Omdat de motie is verworpen, krijgt het Kabinet tot na het Britse referendum op 23 juni de tijd om te beslissen wat het doet met de ‘nee’-stem van de Nederlandse kiezers.

Waar ging de motie Van Bommel over?Premier Mark Rutte gaf aan dat hij pas over twee maanden een besluit wilde nemen over de uitslag van het raadgevende Oekraïnereferendum. Maar de oppositie wil dat het kabinet direct met de raad van het volk aan de slag gaat. SP’er Harry van Bommel diende daarom de motie in om het kabinet aan te sporen het verdrag direct van tafel te halen.

Dissident

PvdA’er Jacques Monasch stemde als enige Kamerlid van de coalitie voor de motie. Toch lukte het de oppositie niet een meerderheid in de Kamer te krijgen. De coalitie (met 76 zetels een meerderheid in de Tweede Kamer) stemde tegen. 71 Kamerleden stemden voor.

Dissident Monasch werd al verwacht voor de motie te stemmen en daarmee de PvdA tegen te spreken. ‘Het is duidelijk dat we van mening verschillen. Maar de referendum wet is duidelijk,’ zei hij na de vergadering van de coalitiepartij over de motiestemming. ‘De uitslag moet worden gevolgd.’

Monasch gaf eind maart aan zich niet meer verkiesbaar op te stellen in 2017. Hij geldt als criticus van fractievoorzitter Diederik Samsom.

Afgescheiden

Gertjan-van-Schoonhoven-76x76Gertjan van Schoonhoven: Politiek kan niet om enorm anti-referendum-kamp heen

Maar Monasch had niet de doorslaggevende stem. Het verschil lag bij twee afgescheiden Kamerleden. Oud-VVD’er Johan Houwers hielp zijn oude partij en stemde tegen, en ook ex-PVV’er Roland van Vliet verwierp de motie.

Van Vliet zei in een verklaring voorafgaand aan de stemming dat hij van beide kanten druk voelde, maar uiteindelijk besloot tegen de motie te stemmen.