nederland

Strijd barst los: ook Asscher wil PvdA-leider worden

13 oktober 2016

De strijd om het leiderschap van de PvdA is donderdag losgebarsten met het nieuws dat Lodewijk Asscher en Jacques Monasch meedoen aan de verkiezingen om het lijsttrekkerschap. Daarmee krijgt de huidige partijleider Diederik Samsom zijn eerste concurrenten.

Asscher, momenteel vicepremier en minister van Sociale Zaken, zegt lang te hebben nagedacht over de beslissing, maar volgens de NOS is hij eruit: Asscher wil lijsttrekker van de PvdA worden. Lange tijd zei de ‘kroonprins’ van de partij dat hij het partijleiderschap niet ambieerde of dat hij Samsom niet voor de voeten wilde lopen. Maar terwijl Samsom onder vuur kwam te liggen, veranderde hij langzaam aan van standpunt.

Asscher zelf wil het nog niet bevestigen. Na het bericht van de NOS, zei hij: ‘Ik kies mijn moment waarop ik de mededeling doe’.

‘Leider als Asscher nodig’

Er kwam vanuit de partij de afgelopen tijd steeds meer steun voor Asscher. Een groep van 15 lokale bestuurders schreef donderdag een brief in De Volkskrant, waarin zij Asscher oproepen zich vooral in de strijd te mengen.

‘Nederland heeft behoefte aan een leider als Asscher, die heeft bewezen dat hij zelfs in moeilijke tijden – en in een ongemakkelijk kabinet – het verschil kon maken,’ schreven ze onder meer. Pas aanstaande maandag geeft hij een toelichting op zijn kandidatuur.

Kritische Monasch doet ook mee

Even daarvoor maakte Kamerlid Monasch bekend ook mee te doen. Op Twitter zegt Monasch ‘nieuwe wegen’ te willen inslaan. Donderdagmiddag presenteert hij zijn plan officieel in de Haagse Nieuwspoort.

2014-12-08 14:15:05 DEN HAAG - PvdA-Kamerlid Jacques Monasch tijdens het Tweede Kamerdebat over de woningcorporaties. ANP MARTIJN BEEKMAN
Monasch is zeer kritisch over zijn eigen partij. Foto: ANP

Het is een opmerkelijke stap, want in april liet Monasch (54) nog weten dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar wilde stellen voor een nieuwe termijn in de Tweede Kamer. Hij wees op ‘verschillen van mening over de te volgen koers, bestuursstijl en organisatie van fractie en partij’.

Nog 22 weken te gaan tot de verkiezingen! Wat gebeurde er allemaal de afgelopen week?

Fel tegenstander van Samsom

Monasch is sinds 2010 lid van het parlement en is daar woordvoerder op het gebied van openbaar vervoer en wonen. Monasch – links qua sociaal-economische standpunten, rechter qua recht en orde – geldt als een fel tegenstander van Samsom.

Mogelijkerwijs melden zich nog meer kandidaten voor de positie van de partij, die in de peilingen op een zwaar verlies staat. De uiterste aanmelddatum voor het lijsttrekkerschap is 24 oktober.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.