Monasch komt met links pleidooi voor einde Europees Parlement

02 november 2016Leestijd: 2 minuten
Jacques Monasch Foto: ANP

De macht van Brussel moet worden beperkt en het Europees Parlement mag verdwijnen, als het aan kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch ligt. Het afschaffen van het parlement is een van de belangrijkste punten in zijn manifest voor het lijsttrekkerschap.

‘5 keer anders, 5 keer goed’ heet het manifest van Monasch. Het Tweede Kamerlid wil een nieuw werkgelegenheidsakkoord, een voorstel over correctieve referenda en een nieuw Europees verdrag. ‘Burgers moeten een veel grotere stem krijgen in de manier waarop Europa zich ontwikkelt,’ aldus Monasch.

Europees parlement overbodig

Nationale parlementen moeten de leiding nemen in Europa, en nationale regeringen maken onderling bindende afspraken, is het idee. Monasch wil van de Europese commissie een ambtelijk apparaat maken, onder het gezag van een Raad van Ministers, afkomstig uit de afzonderlijke lidstaten. ‘Juncker, Timmermans en andere eurocommissarissen worden ambtenaren en hebben geen politieke stem meer,’ stelt Monasch.

‘Het rechtstreeks gekozen Europees parlement wordt hierdoor overbodig.’ De Europese Unie is duidelijk aan vernieuwing toe, vindt Monasch. Hij wil het aantal individuele Europese instituties drastisch terugdringen, om Europese samenwerking ‘herkenbaar, slagvaardig en effectiever’ te maken.

Het Kamerlid neemt het op tegen vicepremier Lodewijk Asscher en huidige lijsttrekker Diederik Samsom. De standpunten van Asscher en Samsom lijken erg op elkaar, en het rebelse Kamerlid Monasch wordt gezien als ‘buitenstaander’ die de partij drastisch wil veranderen: hoewel hij pleit voor een ‘echt sociaaldemocratische koers’, zijn de standpunten en plannen van Monasch een stuk rechtser dan die van zijn tegenstanders.

Ouderenzorg en immigratie

NED-Opening_preview-1200x800Race tussen PvdA-kandidaten: populariteit geen garantie

Naast de punten over de EU richt Monasch zich op ouderenzorg en migratie. Hij wil dat ‘liefde, gezelligheid en lekker eten’ centraal in de ouderenzorg. Instellingen die geen goed werk leveren moeten worden aangepakt: ‘Waar het management van verpleeghuizen haar taak verzaakt, wordt zij terzijde geschoven, wordt  het bestuur onder curatele gesteld en worden zorginterventieteams ingezet om orde op zaken te stellen.’

Monasch wil ook duidelijk een nieuwe koers varen met zijn partij wat betreft immigratiebeleid. ‘Voor economische immigratie is in Nederland geen plaats,’ schrijft hij in zijn ‘inzet voor lijsttrekkerschap’. De politicus wil dat economische immigranten direct worden teruggestuurd en dat EU-voorstellen over immigratie worden ingetrokken.