nederland

Voor 2 euro mag u stemmen voor nieuwe PvdA-leider

14 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De PvdA komt met een speciale actie: iedereen die er twee euro voor over heeft, kan meebeslissen over de vraag wie de nieuwe lijsttrekker van de partij wordt. Tijdens de periode dat er gestemd kan worden, introduceert de PvdA een versnelde procedure om lid te worden.

De partij wil zoveel mogelijk mensen laten stemmen, en niet alleen de ‘verstokte partijtijgers’, bevestigt het partijbestuur een bericht in het AD. Vermoedelijk is het ook een poging om zoveel mogelijk aandacht naar de verkiezingen toe te trekken.

Binnen een paar dagen stemrecht

Geïnteresseerden kunnen zich voor 2 euro aanmelden, en krijgen dan binnen een paar dagen stemrecht. De regeling gaat op 7 november in en is een maand geldig. Op 7 november worden alle kandidaten namelijk officieel bekend. Vooralsnog wierpen alleen Monasch en de huidige lijsttrekker Diederik Samsom zich in de strijd, maar naar alle waarschijnlijkheid bevestigt ook Lodewijk Asscher maandag zijn kandidatuur.

‘Inderdaad bespeelt de PvdA de media door de spanning rond de selectie van een lijsttrekker maximaal op te voeren. Hoe meer aandacht voor de PvdA, hoe minder slecht de peilingen, schrijft Eric Vrijsen.Eric Vrijsen

Jacques Monasch maakte donderdag zijn kandidatuur bekend, en klaagde tevens over het feit dat niet-leden niet mee mogen stemmen, zoals eerder was beloofd. Volgens PvdA-voorzitter Hans Spekman wil de partij nog altijd dat dit kan, maar is dit ‘juridisch en financieel niet haalbaar’.

Geen opzegtermijn

‘Om te zorgen dat mensen maar één stem uitbrengen moet je een koppeling maken met de gemeentelijke basisadministratie of DigiD, maar dat mag in Nederland niet. We baalden er heel erg van,’ aldus Spekman. Het lidmaatschap voor 2 euro is dus een alternatief.

De PvdA heeft momenteel ongeveer 46.000 leden. Met de nieuwe regeling kunnen leden voor 2 euro per maand lid worden, maar kunnen ze na de lijsttrekkerschapsverkiezingen zonder opzegtermijn het lidmaatschap weer laten voor wat het is. Het snelle lidmaatschap kan tot 8 december worden aangeschaft: op die datum worden namelijk de stemmen geteld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.