Ontevreden PvdA’ers willen ‘linksere koers’, komen met eigen kandidaat

19 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Hans Spekman tijdens het jaarlijkse PvdA-congres - Foto: ANP

Een groep ‘ontevreden PvdA’ers’ presenteert vrijdagmiddag in Rotterdam een eigen kandidaat-lijsttrekker. De groep, die zichzelf Linksom! noemt, is niet blij met de ‘rechtse koers die de PvdA de laatste jaren vaart’.

Gerard Bosman (60), PvdA-voorzitter in Ridderkerk, is een van de drijvende krachten achter de beweging. ‘Wij ergeren ons aan de rechtse koers die de PvdA de laatste jaren onder druk van de VVD is gaan varen. Een krachtig tegengeluid is nodig, want het vertrouwen van de kiezers is naar een nulpunt gezakt,’ zegt hij tegen het AD.

Ongeveer honderd ontevreden partijleden

Volgens Bosman is dat de reden dat zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 is ‘weggevaagd’. Wie de nieuwe kandidaat wordt, die het op moet nemen tegen de huidige lijsttrekker Diederik Samsom en zijn uitdagers Lodewijk Asscher en Jacques Monasch, wil Bosman niet zeggen. Ook wil hij niet kwijt of hij het zelf is. Hij benadrukt wel dat dit ‘geen eenmansactie’ is.

Het zou gaan om een groep van ‘honderd actievelingen’, die uit het hele land afkomstig zijn. Ze willen allen dat de PvdA ‘teruggaat naar haar sociaaldemocratische roots’.

Geen fan van Monasch en Samsom

Kandidaat-lijsttrekker Monasch beloofde al eerder een linksere koers te gaan varen, mocht hij worden verkozen. Bosman heeft daar echter geen vertrouwen in. Onder meer het feit dat Monasch woordvoerder huisvesting is geweest, en dat hij minder positief is over Europa stuiten Bosman tegen de borst. Ook is hij bepaald geen fan van Samsom. ‘Halve waarheden en gegoochel met cijfers,’ zijn onder meer zijn beschuldigingen tegen de PvdA-voorman.

Europarlementariër Paul Tang liet overigens woensdagochtend weten zich niet in de strijd om het lijsttrekkerschap te mengen. De afgelopen weken hebben hem er naar eigen zeggen van overtuigd dat de partij opnieuw een ‘herkenbare linkse koers’ zal varen.