Alle ogen op CDA: zo wil Rutte Oekraïneverdrag redden

31 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Elco Brinkman (L), fractievoorzitter in de Eerste Kamer, en Sybrand Buma, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, tijdens het najaarscongres van het CDA. Foto: ANP

Het kabinet van Mark Rutte (VVD) lijkt in de Eerste Kamer steun te hebben gevonden voor het ratificeren van het Oekraïneverdrag, ondanks de ‘nee’-stem bij het referendum afgelopen april. Vooral bij CDA werd de druk steeds verder opgevoerd.

Rutte wil koste wat het kost het Oekraïneverdrag ratificeren, ondanks de ‘nee’-stem van meer dan de helft van de kiezers die kwamen opdagen bij het raadgevende referendum. Daarbij wil Rutte de tegenstemmer wel tegemoetkomen, bijvoorbeeld door een extra verklaring waarin expliciet wordt gesteld dat het verdrag geen opstap is voor Oekraïne richting EU-lidmaatschap.

Regering en partijprominenten willen dat CDA helpt
Maar om dat voorstel door de Eerste Kamer te loodsen is wel steun nodig van enkele oppositiepartijen. Eén voor één zeiden de fracties Rutte niet te willen helpen, maar de regering gelooft nu dat bij het CDA en D66 wat te halen valt.

Eerst was er Rutte’s hartekreet, daarna eurocommissaris Frans Timmermans (PvdA) en zondag ook nog minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA): allemaal riepen ze het CDA op om ‘verantwoordelijkheid’ te nemen. Die partij stemde eerder nog vóór het verdrag, maar fractievoorzitter Sybrand Buma hield vol dat er íets moest worden gedaan met de uitslag van het referendum. Ga eerst maar eens praten in Brussel, voor jullie ons om steun vragen, steltde Buma.

In Eerste Kamer hebben ze weinig haast
Maar Eerste Kamerleden van CDA zijn, net als die van D66, wél bereid Rutte te helpen, schrijft NRC maandag. De premier sloeg Buma daarom over en nam direct contact op met Elco Brinkman, fractievoorzitter van de christendemocraten in de Eerste Kamer. Brinkman gaf aan eigenlijk weinig haast te hebben, meldt BNR.

Dus mag Rutte het best allemaal regelen na de 1 november-deadline, want daarmee heeft de Senaat weinig van doen. Het kabinet kondigde maandag al aan dat ‘in het landsbelang’ meer tijd zal worden genomen voor onderhandelingen in Brussel.

Steeds meer partijprominenten roerden zich de afgelopen dagen binnen het CDA, zoals Pieter Gerrit Kroeger, voormalig minister Ben Bot en Jaap de Hoop Scheffer. Allen vinden ze dat het CDA gewoon moet instemmen met het akkoord. ‘Er is een referendum geweest dat we toch al onzin vinden – en waarbij de opkomst hartstikke gering was,’ aldus Kroeger. ‘Er is nog zoiets als het landsbelang, de toekomst van het land én je eigen principes.’