Monasch ‘bevrijd’ van PvdA: ‘Prima als nieuwe partij PVV light wordt’

12 november 2016Leestijd: 2 minuten
Monasch in de Tweede Kamer Foto: ANP

Jacques Monasch voelt zich bevrijd van de PvdA, en overweegt serieus een eigen partij op te richten. Als mensen vinden dat het een PVV light-partij wordt, is dat prima, vindt het Kamerlid.

In een interview met de Volkskrant legt hij uit hoe de breuk tussen het Kamerlid en de PvdA is ontstaan. ‘Ik wilde liever de strijd aangaan binnen de PvdA, maar alleen als mensen van buiten eenvoudig mee konden stemmen,’ zegt hij over het zogenaamde ‘flitslidmaatschap’.

Sociaal?

2016-06-04 16:56:53 NIEUWEGEIN - PvdA-voorzitter Hans Spekman tijdens de politieke ledenraad van de PvdA in het congrescentrum NBC. ANP ALEXANDER SCHIPPERSPvdA-voorzitter Spekman fileert vertrekkende Monasch: ‘Ik vind het laf’

Onder Samsom zijn alleen leden overgebleven die inderdaad achter een fusie met GroenLinks staan. De PvdA laat daarmee een groot deel van haar aanhang achter, vindt Monasch. Die leden stemmen juist nu op Diederik Samsom of Lodewijk Asscher als partijvoorzitter.

Monasch wil ook in Nederland een einde maken aan de ‘wir schaffen das’-cultuur: niets sociaals aan Eritreeërs die vervolgens geen baan hebben en de hele dag op straat hangen, zegt de politicus. Ik heb niet voor niets mijn afscheid bekendgemaakt op de Albert Cuyp. Marktkooplui en trambestuurders werden vroeger weggezet als fascisten, omdat ze klaagden over de multiculturele samenleving.’

Als PVV’ers zich willen aansluiten bij zijn partij, zijn ze dan ook welkom, zegt het Kamerlid. Begin november kondigde Monasch aan dat hij opstapt als PvdA-Kamerlid, en onafhankelijk verdergaat. Hij zegde zijn lidmaatschap op, na een conflict binnen de partij over het 2-euro-lidmaatschap.

Interne veranderingen

Waar Monasch eerst nog radicale veranderingen wilde aanbrengen binnen de PvdA, ziet hij nu kans om zijn eigen koers te varen. Ook de PvdA heeft aangegeven dat het duidelijk is dat Monasch zelf ‘een heel andere agenda’ zal hebben dan de partij. Hij hoopt vooral op een aanpak van de multiculturele samenwerking en de inperking van de Brusselse macht.

Hoewel dit voor een groot deel ‘rechtse’ standpunten zijn, ziet Monasch dit juist vanuit een socialistische positie: de grootschaligheid van Brussel moet worden aangepakt. Aanbestedingswetten van de Europese Unie werken volgens de oud-PvdA’er altijd in het voordeel van grote bedrijven. ‘We zullen echt terug moeten naar kleinschaligheid, naar menselijke maat in de zorg, het onderwijs, de sociale woningbouw.’