Onderzoek: Nederland is een geweldig land voor ouderen

01 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

Zestigplussers hebben het zo slecht nog niet in Nederland. Ons land draait, wat betreft de positie van ouderen, mee in de wereldtop.

Dat meldt althans HelpAge International woensdag. In hun jaarlijks samengestelde Global AgeWatch Index staat Nederland op plaats zes. HelpAge is een internationale hulporganisatie die zich inzet voor de rechten van ouderen wereldwijd.

Ranglijst

Het gaat daarbij onder meer om de toegang tot de gezondheidszorg en hoe ouderen hun financiële positie kunnen verbeteren.

De organisatie kijkt bij de beoordeling voor de ranglijst naar vier categorieën: inkomenszekerheid, gezondheid, werk en opleiding en sociale welvaart, zoals sociale contacten, veiligheid, burgerlijke vrijheden en toegang tot openbaar vervoer.

Op het vlak van inkomenszekerheid en sociale welvaart eindigt Nederland op een vijfde plaats. Ons land scoort, als we de index mogen geloven, een dertiende plek op het gebied van de gezondheidszorg.

Inkomen

Het aantal ouderen zal de komende jaren flink toenemen in Nederland, voorspelt de organisatie. In 2030 bestaat 31,7 procent van de bevolking uit zestigplussers. Twintig jaar later is dat procentuele aantal toegenomen tot 32,9 procent.

Vorig jaar september bleek uit een overheidsrapport dat ook het inkomen van ouderen de afgelopen twee decennia flink is gestegen. Dat geldt ook voor het vermogen waar ouderen over beschikken. De kans op armoede is onder ouderen het laagst van alle leeftijdsgroepen.

Beste land

In de lijst zijn totaal 96 landen opgenomen. Daaruit blijkt dat Noorwegen het beste land is om in te leven, gevolgd door Zweden en Zwitserland. Dan volgen Canada en Duitsland. Afghanistan bungelt onderaan de lijst.

In dat land, dat na jaren burgeroorlog nog altijd wordt geteisterd door Taliban-geweld, is vooral de veiligheid en de toegang tot openbaar vervoer een enorm probleem.

Volgens het rapport zal in 2050 21 procent van de wereldbevolking 60 jaar of ouder zijn. Dat betekent dat er dan ruim 1,5 miljard zestigplussers zullen zijn.