Deze Europarlementariërs verdienen het meest met ‘bijbanen’

01 november 2016Leestijd: 2 minuten
Guy Verhofstadt Foto: EPA

Europarlementariërs mogen hun banen buiten het Europese Parlement gewoon houden. Een voorstel om het hebben van andere banen te verbieden, werd de nek omgedraaid.

Dat blijkt uit een brief in handen van Politico. Het zou de ‘fundamentele rechten’ van de politici schenden als ze geen extra inkomsten kunnen genereren door werk buiten het Europees Parlement. Zeker 176 europarlementariërs van de 750 afgevaardigden hebben een baan buiten hun werk als parlementariër.

Wenta en Verhofstadt

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt is een van de europarlementariërs van wie bekend is dat ze veel geld verdienen buiten het parlement. Uit cijfers van de waakhond EU Integrity Watch blijkt dat hij een relatief lage aanwezigheid van 75 procent heeft, en met andere banen zeker 144.000 per jaar verdient.

Europarlementariërs verdienen bijna 100.000 euro per jaar, en krijgen reis- en kantoorkosten vergoed. Daarnaast wil het Europees Parlement een eigen vervoersdienst, die vooral de veiligheid van de parlementsleden moet verbeteren.

De Poolse christendemocraat Bogdan Wenta, heeft het hoogste inkomen buiten het werk. De oud-handbalprofessional wordt gezien als een van de beste spelers en coaches in de geschiedenis. Hij heeft een aanwezigheidsscore van bijna 99 procent.

Belangenverstrengeling

Dat sommige europarlementariërs andere banen hebben, ligt in veel gevallen gevoelig: er zou sprake kunnen zijn van belangenverstrengeling. Europarlementariërs zelf protesteren vaak tegen het feit dat veel Eurocommissarissen ‘bijbanen’ hebben. Zo worden Neelie Kroes en oud-Commissievoorzitter José Manuel Barrosso veroordeeld voor hun snelle overstap naar het particuliere bedrijfsleven.

Dit zijn de tien europarlementariërs die het meest verdienen buiten hun baan in het Europees Parlement, volgens Integrity Watch. Vijf Nederlandse europarlementariërs verdienen volgens de waakhond geld voor werk buiten het parlement. PvdA’er Agnes Jongerius verdient het meeste: zeker 24.000 euro per jaar.
1. Bogdan Brunon Wenta (Polen). Aanwezigheid in Parlement: 98.85 procent. Inkomsten: zeker 120.012 euro per jaar
2. Guy Verhofstadt (België). Aanwezigheid: 74.9 procent.  Inkomsten: zeker 144.036  euro
3. Sylvie Goulard (Frankrijk). Aanwezigheid: 88 procent. Inkomsten: zeker 132.024 euro
4. Michèle Alliot-Marie (Frankrijk). Aanwezigheid: 93.12 procent. Inkomsten: zeker 180.024 euro
5. Rachida Dati (Frankrijk). Aanwezigheid: 81 procent. Inkomsten: zeker 120.012 euro
6. Renato Soru (Italië). Aanwezigheid: 51.94 procent. Inkomsten: zeker  120.012 euro
7. Daniel Buda (Roemenië). Aanwezigheid: 97.72 procent. Inkomsten: zeker 126.012 euro
8. Hans-Olaf Henkel (Duitsland). Aanwezigheid: 89.3 procent. Inkomsten: tot 240.000 euro
9. Renaud Muselier (Frankrijk). Aanwezigheid: 62.97 procent. Inkomsten: tot 240.000 euro
10. Dariusz Rosati (Polen). Aanwezigheid: 89.12 procent. Inkomsten: tot 240.000