Champagneontbijt en feestjes: ondernemingsraad politie verspilde ‘aanzienlijke bedragen’

01 november 2016Leestijd: 3 minuten
Volgens Erik Akerboom was het aan de COR-leden zelf te wijten dat ze geen tegenspraak gaven - Foto: ANP

Uit onderzoek naar de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie is gebleken dat grote delen van het politiebudget onrechtmatig en ondoelmatig werden besteed. Ook bleek dat aanzienlijke geldbedragen werden verspild en dat het ontbrak aan goed toezicht.

Het is de conclusie van een oriënterend onderzoek van de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten van het Politiedienstencentrum.

De huidige korpschef, Erik Akerboom, gaf dinsdag een toelichting op het onderzoek, en presenteerde daarin een onthutsend beeld van de medezeggenschapsraad van de Nationale Politie. Zo ging veel van het budget van 1,6 miljoen euro op aan diners, feesten, hotelovernachtingen met champagneontbijt en de inhuur van onder meer imagocoaches. ‘Er was sprake van ondoelmatige en in toenemende mate disproportionele uitgaven,’ aldus Akerboom.

Dieptepunt was dure hotelovernachting

De korpschef zegt alle feiten graag op tafel te willen leggen, maar dat niet te kunnen wegens lopende disciplinaire en strafrechtelijke onderzoeken. Die lopen onder meer naar Frank Giltay, de voormalige voorzitter van de COR.

‘Het dieptepunt was de maand december 2015,’ zegt Akerboom. In die maand organiseerde de ondernemingsraad ‘drie bijeenkomsten die niet passen bij de uitstraling van de COR’. Het zou onder meer gaan om een verblijf in het Amstel Hotel in Amsterdam, ‘inclusief champagneontbijt’.

De imagocoaches en adviseurs die door de COR werden ingehuurd zouden bijvoorbeeld ook ‘opvallend vaak’ uit Almere afkomstig zijn, en onderdeel uitmaken van het persoonlijke netwerk van Giltay.

Het schandaal dat nu ontstaat is onder meer het gevolg van het ‘solistische optreden’ van Giltay en het feit dat hij aan vrijwel niemand verantwoording aflegde, aldus Akerboom. ‘Hij wilde slechts verantwoording afleggen aan de vorige korpschef (Gerard Bouman, red.) en sloot andere COR-leden buiten’. Het toezicht faalde volgens hem omdat de overige COR-leden de voorzitter niet durfden tegen te spreken.

Volgens Akerboom is het aan de COR-leden om hun ‘eigen rol te analyseren’. Indringende vragen van een aantal personeelsvertegenwoordigers waren voor hem aanleiding om een onderzoek te starten.

Het is nu aan minister Ard van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie om te beoordelen of de voormalige korpschef Bouman kan aanblijven als adviseur van de Nationale Politie. Hij heeft opdracht gegeven tot een extern onderzoek naar de rol van Bouman bij de geldverspilling. Het is nog niet duidelijk wie dat onderzoek moet uitvoeren. Bouman wordt in ieder geval niet op non-actief gesteld, meldt het Ministerie van Justitie dinsdagmiddag.

Politie demonstreerde voor hogere lonen

Akerboom deed vorige maand aangifte tegen Giltay, en wil nu de inhoud van het interne politieonderzoek nog niet prijsgeven. Het uitgavepatroon van de COR past volgens Akerboom in ieder geval ‘niet bij een korps dat ieder dubbeltje moet omdraaien’.

Inderdaad voerden politievakbonden vorig jaar tien maanden lang koortsachtig actie voor een nieuwe cao, inclusief loonsverhoging. De acties kwamen nadat agenten vier jaar lang geen loonsverhoging kregen. Toen duidelijk werd dat minister Van der Steur geen concessies wilde doen, werden de acties steeds feller. Politiebureaus door het hele land gingen dicht, er werden geen bonnen meer uitgeschreven en er werd gestaakt bij grote evenementen als voetbalwedstrijden.

Ze kregen het uiteindelijk in december 2015 voor elkaar. Toen werd afgesproken dat politieagenten, verdeeld over 2015, 2016 en 2017, in totaal 6,5 procent loonsverhoging krijgen, plus een eenmalige bonus van 1000 euro.