nederland

Rutte heeft geen extra geld over voor meer loon ambtenaren

14 augustus 2015Leestijd: 2 minuten

De stakingsstrijd gaat door. Het kabinet heeft geen extra geld over om de aangeboden loonsverhoging van ruim 5 procent voor rijksambtenaren nog eens te verhogen.

Dat benadrukte premier Mark Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Rutte werd gevraagd naar de acties van politieagenten en de aankondiging van vakcentrale FNV dat mogelijk ook docenten en chauffeurs in het openbaar vervoer gaan staken. Volgens Rutte is het ‘onbegrijpelijk’ dat politieagenten nu staken.

Het loonbod van 5 procent en een eenmalig bedrag van 500 euro is volgens hem ‘echt veel, veel hoger’ dan in marktsectoren. Bovendien vindt de minister het aanbod bij het huidige niveau van inflatie ‘ongekend’ hoog.

Ongepast

Gerrit van de Kamp, chef van politiebond ACP reageert op Twitter afwijzend op de woorden van de premier. Hij zegt verder ‘verbijsterd’ te zijn dat het kabinet geen extra geld wil uittrekken voor de lonen.

De bewering van Rutte dat het om ‘ongekend veel’ gaat, zou verder volgens hem niet kloppen: ‘De staalharde beweringen dat er sprake is van een ‘cao voor alle werknemers bij de overheid’ en dat het gaat om een ‘loonsverhoging van ruim 5 procent’ zijn pertinent niet waar en onjuist. Politiemensen die jaren loyaal hun bijdrage hebben geleverd in vaak onvoorstelbaar moeilijke omstandigheden worden door dit kabinet en deze premier weggezet als een stel zeurende kinderen. ,’ aldus Van de Kamp.

Hij vindt in deze tijd waarin ‘de hele maatschappij zonder al te veel te morren heeft bijgedragen aan de draconische bezuinigingen die zijn doorgevoerd’, de reactie van Rutte ongepast.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Truc

Het conflict gaat over een door werkgevers voorgestelde loonstijging van 5 procent over twee jaar. Volgens vakcentrale FNV is er door een ‘truc’ met de pensioenpremies slechts sprake van een stijging van 1,7 procent. Het grootste deel van de loonstijging wordt door de werknemers zelf betaald, omdat de pensioenopbouw voor ambtenaren wordt versoberd.

Dit levert de overheid extra inkomsten op, omdat er geen belasting wordt betaald over pensioenpremies, maar wel over het extra loon. Veel bonden gingen akkoord omdat de stijging, na een nullijn van vier jaar, in ieder geval beter is dan niets.

Politieagenten voeren nu al langere tijd actie voor een betere cao. De afgelopen tijd waren er ook acties van douaniers op Schiphol en de haven van Rotterdam.

Daarbij zijn er signalen dat buschauffeurs, docenten, medewerkers van de Belastingdienst en douaniers ook gaan staken uit onvrede over de loonsverhoging die het kabinet vlak voor het reces bood aan enkele bonden.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt dat de ambtenaren de verhoging van 5 procent moeten accepteren. ‘Dit is de ruimte die we gevonden hebben. Ik zou die kans aangrijpen en de FNV willen oproepen niet dwars te gaan liggen,’ aldus de minister.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.