Wie gaat korpschef Gerard Bouman opvolgen?

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Politiebaas Gerard Bouman legt zijn functie neer. De korpschef lag al enige tijd onder vuur bij de politiebonden vanwege zijn rol in de reorganisatie van de politie.

Bouman maakte zijn aftreden donderdag bekend.

Geen opluchting

‘Voor het korps en voor mijzelf is het goed dat ik tot dit besluit ben gekomen. Ook al verschaft het mij op dit moment geen opluchting of voldoening,’ schrijft Bouman. Bouman neemt officieel op 1 april afscheid.

Het vertrek van Gerard Bouman als korpschef van de Nationale Politie per 1 februari 2016 komt niet onverwacht. De hoogste baas van de politie lag al sinds dit voorjaar overhoop met de oppermachtige politiebonden. Die hebben het vertrouwen in hem opgezegd.

Reorganisatie

Aanleiding was de moeizaam verlopende reorganisatie van de politie. Die duurt langer en kost meer geld dan voorzien. Veel medewerkers zeggen dat ze nog altijd niet weten waar ze aan toe zijn. Er dreigen vele honderden rechtszaken van ontevreden ambtenaren.

Bij de wording van de Nationale Politie speelde Bouman – zelf oud-korpschef in Den Haag – vanaf mei 2011 een sleutelrol als kwartiermaker. Per 1 januari 2013 was de Nationale Politie op papier een feit, maar in de praktijk was en is het een chaos. Bouman zelf beschreef de reorganisatie alsof je in een rijdende auto op de snelweg de motor en de vier banden moet vervangen.

Kleine Poetin

Tegen beter weten in hield Bouman vol dat de reorganisatie goed verliep en dat de misdaad in Nederland mede dankzij de politie daalt. Volgens critici daalt de misdaad ondanks de politie.

Toch heeft Bouman een huzarenstukje verricht. Het is met 65 duizend ambtenaren de grootste reorganisatie binnen de overheid. Zijn daadkracht is groot, maar volgens insiders is hij te dominant. In de wandelgangen wordt hij ‘de kleine Poetin’ genoemd.

Opvolger

De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg wordt gezien als zijn gedoodverfde opvolger. Zeer ervaren en met een brede blik. Een andere geschikte kandidaat is Liesbeth Huyzer, politiechef van de eenheid Noord-Holland.

Bouman begon zijn loopbaan bij de politie als 17-jarige in Rotterdam en was motoragent. In de avonduren studeerde hij rechten. Hij stapte over naar het Openbaar Ministerie en schopte het met zijn bravoure en intellect tot hoofdofficier van justitie. Tussen 2003 en 2007 was hij korpschef in Den Haag. Van 2007 tot 2011 was hij de baas van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.