economie

Eindelijk akkoord over politie-cao: 6,5 procent loonsverhoging

17 december 2015Leestijd: 1 minuut

Na maanden van actievoeren hebben de politiebonden donderdag een onderhandelingsakkoord gesloten met minister Ard van der Steur (VVD, Justitie) over een nieuwe cao. Agenten kunnen de komende drie jaar flinke loonsverhogingen tegemoet zien.

Dat meldt politievakbond ACP. Politieagenten zullen, verdeeld over 2015, 2016 en 2017, in totaal 6,5 procent loonsverhoging krijgen, plus een eenmalige bonus van 1000 euro. Ook komt er een speciale spaarregeling waarmee medewerkers kunnen sparen voor eindeloopbaanverlof.

Het akkoord moet nog wel worden voorgelegd aan de leden van de politievakbonden. In januari organiseren de vakbonden bijeenkomsten waar over het akkoord zal worden besproken.

Acties

Tien maanden lang hebben agenten actiegevoerd om, na vier jaar geen loonverhoging te hebben gehad, een betere cao te eisen. Het voorstel van het kabinet, waarin de lonen met vijf procent zouden stijgen, werd afgewezen.

Toen duidelijk werd dat minister Van der Steur geen concessies wilde doen, werden de acties steeds feller. Politiebureaus door het hele land gingen dicht, er werden geen bonnen meer uitgeschreven en er werd gestaakt bij grote evenementen als voetbalwedstrijden.

In september 2015 werd Hans Borstlap aangesteld als bemiddelaar om het langslepende conflict tot een goed einde te brengen. Borstlap concludeerde ook al dat een extra loonsverhoging noodzakelijk was om tot een akkoord te komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.