buitenland

‘Allah, dood alle christenen’: jongen (15) roept in video op tot geweld

08 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Er is een video opgedoken waarin een jongen door het commerciële hart van de Belgische stad Verviers rondloopt en oproept om alle christenen en ‘afvalligen’ te doden.  Muriel Targnion, de burgemeester van de Waalse stad heeft de politie ingeschakeld.

De jongen in de video wordt op zo’n vijftien jaar geschat, schrijft onder meer de Gazet van Antwerpen. ‘Gezien de uitspraken is deze persoon gevaarlijk en moet hij gearresteerd worden,’ zegt een gealarmeerde burgemeester Targnion.

Video onderschept van Telegram

Vermoedelijk is het filmpje in het holst van de nacht opgenomen. De straten zijn uitgestorven en het is donker. De jongen, die over straat loopt in het centrum van Verviers, prevelt in het Arabisch uitspraken als: ‘Oh Allah, vernietig de hatelijke christenen. Oh Allah, dood hen allen, spaar geen enkele’. Gelijksoortige uitspraken doet hij over ‘polytheïsten’. Tegen het einde van het filmpje is te zien hoe over zijn schouder kijkt, wellicht uit angst ‘betrapt’ te worden met zijn gebed.

Het filmpje werd verspreid door de Franse tak van Memri, een instituut in Washington dat onderzoek verricht naar het Midden-Oosten. De organisatie komt vaak onder vuur omdat het vanuit een ‘subjectief perspectief’ over de islam en het Midden-Oosten zou berichten. De Arabische vertaling van de video is dan ook gecheckt en is in dit geval correct, melden Belgische media.

Memri zou het het filmpje van de berichtendienst Telegram hebben geplukt. Deze dienst wordt veel door jihadisten gebruikt, omdat het berichten versleuteld verstuurt. Hierdoor kunnen jihadisten onder de radar van de veiligheidsdiensten blijven.

Zoon van radicale imam

De jongen in de video is nog niet geïdentificeerd, maar volgens de Waalse krant La Meuse gaat het om de zoon van Shayh Alami, een radicale imam.

Het is niet de eerste keer dat Verviers te maken krijgt met de radicale islam. Vorig jaar werd in de stad nog een terreurcel opgerold, en eind juni arresteerden Belgische antiterreureenheden nog een 20-jarige jongen, op verdenking van terroristische banden. Daarmee zou een aanslag op een EK-voetbalwedstrijd van de Rode Duivels zijn voorkomen.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.