‘Dood christenen’ was foutje, zegt zoon Nederlandse imam

12 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De 17-jarige jongen die in een filmpje opriep om ‘de gehate christenen’ te ‘vernietigen’, heeft voor het eerst gesproken met de media. Hij zegt spijt te hebben van zijn daden, maar is voorlopig gewoon nog op vrije voeten.

S., de zoon van de Nederlands-Marokkaanse imam El Alami Amaouch, sprak met de Waalse tv-zender RTBF, via Facebook. Hij zegt niets tegen christenen te hebben. ‘Ik sprak van de alawieten (sjiitische stroming binnen de islam) en over het regime van Bashar al-Assad’ is zijn verdediging. Dat hij die mensen wel dood wil hebben, spreekt hij niet tegen.

Jongen is momenteel op vakantie
Toch benadrukt S. dat hij ‘niet gelieerd is aan een jihadistische groepering. Verre van’. Hij zegt spijt te hebben van zijn daden. ‘Ik heb me slecht uitgedrukt, zeker gezien alle recente aanslagen. Het zal moeilijk zijn om mijn imago te herstellen.’ De jongeman belooft zich aan te geven bij de Belgische politie.

S. is momenteel gewoon op vakantie in Marokko, meldt de Waalse omroep. De politie heeft een onderzoek ingesteld, maar omdat het een minderjarige dader betreft, wilde het Belgische parket tot nu toe weinig details kwijt. De jongen die de video online zette, werd wel al opgepakt door de politie in Verviers. Hij staat bekend als een radicale moslim.

In de bewuste video loopt de jongen door het commerciële hart van Verviers, terwijl hij oproept om alle christenen en ‘afvalligen’ te doden. De jongen prevelt in het Arabisch uitspraken als: ‘Oh Allah, vernietig de hatelijke christenen. Oh Allah, dood hen allen, spaar geen enkele’.

Vader kwam eerder in opspraak
Zijn vader, haatimam El Alami Amaouch, ligt onder vuur in België: staatssecretaris van Asiel Theo Francken wil dat hij het land zo snel mogelijk verlaat. De man is volgens hem ‘geestelijk vader’ van tal van Syriëstrijders, die veel jongeren in de omgeving van Verviers heeft doen radicaliseren.

De Marokkaanse Nederlander kreeg eerder al een bevel om het land te verlaten, maar hij ging in beroep. Tot die tijd mag hij volgens de wet gewoon in België blijven wonen.