nederland

Haatimam wordt nu echt teruggestuurd naar Nederland

29 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

De Belgische Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft een beroep van een Nederlands-Marokkaanse haatimam afgewezen. Hij wordt het land uitgezet en teruggestuurd naar Nederland, meldt staatssecretaris Theo Francken.

haatimam_bewerkt-1‘Dood aan christenen’-roeper is zoon Nederlandse haatimam

Het is de eerste haatimam die het land wordt uitgezet. De beruchte islamitische prediker El Alami Amaouch, beter bekend als Alami Abu Hamza, verhuisde in 2006 naar ‘jihadbroeinest’ Verviers. Hij heeft Nederlands staatsburgerschap omdat hij met een Nederlandse vrouw is getrouwd.

Zoon riep op tot ‘dood aan christenen’

Ook de zoon van Abu Hamza is geradicaliseerd. De 17-jarige geradicaliseerde moslim blijft in een gesloten inrichting. De zoon van Abu Hamza kwam in augustus dit jaar in opspraak toen hij in een video Allah opriep alle christenen te doden. ‘Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood aan hen allen, spaar er niet een,’ zegt hij in de video, opgenomen in Verviers.

Vooralsnog is het onduidelijk of de imam in Nederland mag blijven. In 2015 zei Francken dat hij begreep dat hij het probleem slechts afschuift op Nederland. ‘Maar die imam is Nederlander.  Nederland heeft hem het staatsburgerschap gegeven. Wat zou Nederland in zo’n geval hebben gedaan?’

Aby Hamza inspireerde Syrië-gangers

Als Abu Hamza niet vrijwillig meegaat, wordt hij naar een gesloten inrichting gestuurd, en onder begeleiding naar Nederland gestuurd. Francken wil vooral dat de prediker snel het land wordt uitgezet, omdat hij ‘gif is voor moslimjongeren’. Abu Hamza zou haat verspreiden in moskeeën en online in video’s.

Zeker drie Syrië-gangers zouden zijn beïnvloed door de teksten van Abu Hamza. Daarnaast heeft de imam onder meer de aanslag verheerlijkt die terrorist  Mohammed Merah in Toulouse heeft gepleegd. Merah opende het vuur op een joodse school en doodde drie kinderen en een volwassene.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.