Kamermeerderheid wil wietteelt onder controle van de staat

23 september 2016Leestijd: 2 minuten
Wiettelers: legaal? Foto: ANP

Wiet moet voortaan worden geteeld in door de overheid gecontroleerde kwekerijen, volgens een wetsvoorstel van D66. Het plan zou een meerderheid krijgen in de Tweede Kamer.

Het bestrijden van illegale kwekerijen kost te veel geld, en de overheid zou wietteelt moeten reguleren, vindt D66-Kamerlid Vera Bergkamp. ‘Nederland moet weer een gidsland worden,’ zegt de politicus tegen het AD. ‘De criminele sector floreert nu. Er is brandgevaar op naar schatting 50.000 plekken, ook in woonwijken.’

Kamermeerderheid, mede door PvdA

Bergkamp realiseerde na hard lobbyen een Kamermeerderheid in de zomer, en dient nu een initiatiefwet in om een einde te maken aan het gedogen van wietteelt. Het zou voor het eerst in de parlementaire geschiedenis zijn dat een meerderheid voor het reguleren van de teelt stemt. Het initiatief zorgt ook voor conflict in de coalitie: de PvdA wil meegaan met het initiatief van D66, terwijl VVD niets van het voorstel wil weten.

Burgemeesters dringen al langer aan op maatregelen die illegale wietteelt tegen moeten gaan. Eind 2013 vroegen 25 burgemeesters de toenmalige minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) toch na te denken experimenten met legale wiettelers goed te keuren. Volgens het nieuwe wetsvoorstel zouden wietverkopers (coffeeshophouders) wiet kunnen inkopen van wiettelers die een vergunning hebben. De wiet wordt gecontroleerd door de overheid, wat het makkelijker zou  maken illegale kwekerijen op te sporen en te ontmantelen.

Overleg Jan Roos en Alexander Pechtold

De meerderheid van Kamerleden die zeggen akkoord te gaan met het voorstel werd gevormd door de fractie Bontes/Klaveren, die zichzelf VNL noemt. De nieuwe lijsttrekker van de rechtse partij, de controversiële politiek commentator Jan Roos, zou tijdens Prinsjesdag in het geheim hebben overlegd met D66-leider Alexander Pechtold.

2015-01-27 16:01:59 ZALTBOMMEL - Hennepplantjes in een bedrijfspand. In de kwekerij waren 30.000 planten aanwezig. Agenten hielden twee verdachten aan die bij het pand aanwezig waren. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUWHoe hielp Haagse politiemol bende van hennepdieven?

In 2015 werd de teelt, handel en export van nederwiet officieel toegevoegd aan de nationale statistieken.  Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek voegt de illegale wiet-industrie jaarlijks 1 miljard euro toe aan het nationaal inkomen, maar in realiteit is het waarschijnlijk veel meer: naar schatting is de wietproductie in bijvoorbeeld Tilburg jaarlijks al bijna 800 miljoen euro waard.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.