‘Nederlandse voetballers verdacht van matchfixing in Finland’

29 september 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Vier Nederlandse voetballers die actief zijn op het derde voetbalniveau in Finland worden verdacht van matchfixing. Het viertal is zich van geen kwaad bewust en is inmiddels teruggekeerd naar Nederland.

‘Het lijkt wel alsof we in een maffiaserie zijn beland,’ zegt Derwina Martina in een interview met De Telegraaf. De oud-speler van RKC Waalwijk wordt samen met Salah Hamza Aharar, Ayoub Ait Afkir en Irvingly van Eijma door hun club Atlantis FC verdacht van omkoping.

Wedstrijd negatief aan het beïnvloeden

Volgens Atlantis FC zouden de vier ‘met opzet onder hun niveau hebben gepresteerd’. Maar die beschuldiging is volgens Martina ‘volslagen onzin’.

2016-09-28 00:00:00 ARCHIEFFOTO 05-07-2016 LONDEN - Jimmy Floyd Hasselbaink tijdens een oefenwedstrijd. De Nederlandse manager van Queens Park Rangers, onderhandelde met undercover-journalisten over een bonus van 55.000 pond (64.000 euro) om te bemiddelen in transfers van spelers naar zijn club. Dat onthult de Engelse krant The Telegraph in het volgende hoofdstuk over corruptieschandalen in het Engelse voetbal. ANP MARCEL BONTEOok Nederlandse ex-voetballer betrokken bij omkoopschandaal

In de rust van een wedstrijd kwam de clubvoorzitter in de kleedkamer naar het drietal toe – Irvingly van Eijma speelde in die wedstrijd niet mee. De voorzitter deelde de Nederlanders mee dat ze de wedstrijd negatief aan het beïnvloeden waren. ‘Toen hebben we het eerste, de beste ticket naar Nederland geboekt,’ aldus Martina.

‘Bedorven kip en een pure offday’

De spelers zeggen ten einde raad te zijn en schakelden direct de hulp in van de Finse spelersvakbond. Martina zoekt naar een verklaring voor de bewuste wedstrijden.

Bij een van de twee wedstrijden ontbrak het viertal en om die reden worden ze verdacht. ‘Dat kwam door voedselvergiftiging. We werden allemaal ziek van bedorven kip, daarvan hebben we een doktersverklaring. En in de andere wedstrijd speelden we inderdaad erg slecht, maar dat was puur een offday. Maar toen kwam de clubvoorzitter de kleedkamer in.’

Een bekend scenario

De reden dat de slechte prestaties van de Nederlanders in verband worden gebracht met matchfixing, is omdat op de Aziatische gokmarkt volop werd geprofiteerd van de prestaties van Atlantis FC.

Het National Bureau of Investigation Poliisi van Finland is onder leiding van matchfixing-specialist Jonko Ikonen aan een uitgebreid onderzoek begonnen naar de bewuste wedstrijden. ‘Het valt niet uit te sluiten dat de genoemde spelers zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. Ze zijn te goed om in de derde divisie van Finland te spelen. En dat voor een beperkt salaris: een bekend scenario als het om matchfixing gaat,’ zegt Ikonen.

2747061-5‘Internationale toptennissers betaald om opzettelijk te verliezen’

Ook in Nederland sprake van matchfixing

De Finse voetbalcompetitie is sowieso interessant voor internationale wedkantoren: in de zomer wordt er gevoetbald terwijl veel andere competities stilliggen.

De Finse competities zijn in de afgelopen jaren vaker in opspraak geraakt vanwege matchfixing. Volgens Interpol verdienen criminele organisaties hier wereldwijd grote bedragen aan.

Ook in de Nederlandse Eredivisie is volgens de nationale voetbalbond KNVB, sprake geweest van matchfixing. Het ging daarbij om een wedstrijd tussen FC Utrecht en Willem II (1-0) in 2009, twee ploegen die ook dit jaar in de hoogste voetbalcompetitie actief zijn.