nederland

Edith Schippers: ‘Wie onze vrijheid niet accepteert, hoort hier niet’

05 september 2016Leestijd: 2 minuten

‘Alle culturen gelijkwaardig’ is een verschrikkelijke misvatting. Onze cultuur is een stuk beter dan alle andere. Wij staan voor de vrijheid, en wie dat niet kan accepteren, hoort hier niet thuis.

‘Kies een ander land, niet het onze,’ is de stevige boodschap van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) tijdens de achtste Elsevier/HJ Schoo-lezing, die zij maandag uitspreekt in de Rode Hoed in Amsterdam.

Heldere normen stellen

Schippers vindt dat dat we de wetten die we hebben veel actiever moeten toepassen. ‘Lik op stuk geven. Niet wegkijken.’ Ze pleit voor heldere normen aan nieuwkomers over wat we accepteren en wat niet, en waar onze grenzen liggen. Zij die het land binnenkomen, moeten meteen duidelijk worden gemaakt wat we van hen verwachten. Schippers (52) is sinds 2010 minister van Volksgezondheid, maar over de zorg wil ze het vanavond niet hebben.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nee, het gaat haar om de vrijheid, die onder druk staan, en die we met verve moeten verdedigen. Hierover is geen compromis mogelijk, waarschuwt Schippers. Het is haar niet alleen te doen om de vrijheid van onszelf, maar ook om die van anderen. Vrouwen in migrantengemeenschappen bijvoorbeeld. ‘Misschien lijkt negeren de makkelijkste weg. Omdat we denken dat de langzaam oprukkende onvrijheid ons (…) niet zal raken. Fout, vindt Schippers. ‘Het raakt ons dieper dan we denken.’ Over de politieke islam: ‘Die heeft maar een doel. En dat is de democratie de nek omdraaien.’

Paradox van de vrijheid

We kunnen de aanvallen op onze vrijheid niet langer ontkennen, vindt de bewindsvrouw. Ze noemt het de ‘paradox van de vrijheid’: we moeten ons met elkaar bemoeien, dat er grenzen zijn die moeten worden nageleefd. Schippers roept op om vooral geen subsidie meer te geven aan religieuze groepjes, maar de energie te besteden aan ‘iedereen die vooruit wil’. Het moet gaan om je toekomst en niet om je afkomst. ‘Laten we vooral niet negeren dat er in Nederland nog altijd vrouwen opgesloten zitten en niet mogen werken.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het wordt de hoogste tijd dat Nederlanders die onze vrijheid en cultuur liefhebben, opstaan om deze verworvenheden te verdedigen, besluit Schippers. Daartoe moet er een ‘vrijheidscoalitie’ komen, waarin iedereen welkom is. Het gaat om onze gezamenlijke toekomst en die van onze kinderen. ‘We moeten onze stem laten horen. Voordat het te laat is. Geen tolerantie meer voor intolerantie.’

Nederland, Amsterdam, 05-09-2016. H.J. Schoolezing door minister Edith Schippers in De Rode Hoed. Foto: Olivier Middendorp
Foto: Olivier Middendorp

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.