cultuur

Kamervragen: ‘NPO maakt reclame voor Arabische dictaturen’

23 september 2016Leestijd: 2 minuten

De publieke omroep wil tijdens het nieuwe televisieseizoen de ‘angst onder de Nederlanders voor de Arabische wereld wegnemen’. Het Midden-Oosten moet bijvoorbeeld worden gezien als meer dan alleen een plek van oorlog en onderdrukking. De PVV stelt Kamervragen naar aanleiding van de nieuwe plannen.

‘Is het de taak van de omroep om de mening van Nederlanders te willen veranderen?’ is een van de vragen die PVV-Kamerlid Martin Bosma stelt. ‘Staatsomroep 100 procent halal. NPO gaat reclame maken voor de Arabische dictaturen,’ stelt de politicus.

Het ‘veelzijdige’ Midden-Oosten

Volgens NPO moet namelijk de veelzijdigheid van het Midden-Oosten worden belicht. De publieke omroep vindt dat de Arabische wereld ook van een andere kant moet worden bekeken, anders dan alleen als een ‘cultuur die menigeen vreemd en soms zelfs een beetje eng vindt.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘De Arabische wereld roept bij de kijker vooral beelden van oorlog en onderdrukking op,’ aldus NPO tegen de Mediacourant. ‘Maar de Arabische wereld is niet alleen maar eng.’ Naast een persoonlijk programma van Danny Ghosen, die terug naar zijn roots in Libanon gaat, worden documentaires en programma’s uitgezonden over de positieve verhalen van vluchtelingen in Calais en meisjesvoetbal in Syrië.

‘Propagandashow over totalitaire staten’

De PVV wil erachter komen ‘waarom de mening van de Nederlanders inzake de Arabische dictaturen volgens de NPO niet deugt’. ‘Nergens in de mediawet staat dat het een taak is van de omroep om de mening van Nederlanders te verbeteren.’ Ook wil Bosma weten wat dan wél de juiste zienswijze over is het Midden-Oosten, die Nederlanders zouden moeten aanhangen.

‘Waarom zouden we geen angst mogen hebben voor de Arabische dictaturen gezien de totalitaire islam, het gebrek aan democratie en het hardnekkige verlangen van die landen in de middeleeuwen te blijven steken?’ Daarnaast wil Bosma weten of de ‘propagandashows’ ook beelden bevatten van het stenigen van vrouwen en homo’s, de massagraven van andersgelovigen en het besnijden van meisjes en vrouwen.

Als publieke omroep heeft NPO niet de taak de mening van Nederlanders te veranderen, maar alleen te informeren, volgens de PVV. Het nationale toezichtsorgaan de Raad van Cultuur heeft vaker uitgehaald naar NPO, omdat het te links zou zijn, en niet objectief zou zijn in zijn verslaggeving. ‘Het is aan de staatssecretaris om op Kamervragen te antwoorden,’ zegt een woordvoerder van NPO tegen elsevier.nl.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.