nederland

Bewoners Maassluis in actie tegen reljeugd: dit is er aan de hand

25 september 2016Leestijd: 2 minuten

Na  overlast door jongeren in Ede, Almere en Zaandam komen nu verontrustende berichten uit Maassluis. De overwegend Marokkaanse jeugd veroorzaakte de laatste tijd zoveel overlast, dat bewoners het heft in eigen handen probeerden te nemen.

Marokkaanse jongeren uit de Burgemeesterswijk in Maassluis zorgen al geruime tijd voor onrust. Er zou al weken achtereen sprake zijn van intimidatie, bedreigingen en vernielingen in de wijk. Vrijdag nog werden ramen van verschillende huizen ingegooid en werden auto’s beschadigd.

2016-09-25 13:24:02 MAASSLUIS - Burgemeester Edo Haan staat de pers te woord in het Burgemeestersplantsoen. De gemeente Maassluis heeft maatregelen genomen om nieuwe onrust in het Burgemeestersplantsoen en Vrijheidspark te voorkomen. De burgemeester heeft een zogeheten noodbevel afgekondigd. ANP KOEN VAN WEEL
Foto: ANP

Geroep naar vrouwen, vernielingen
‘Buren die op hun balkon zaten, werden uitgejoeld, straatstenen gingen uit de stoep, ze gooiden de ramen van een basisschool in en een verkeersbord werd uit de grond gerukt en op de weg gegooid,’ vertelt een bewoner tegen RTL Nieuws. Een andere buurtbewoner, Edwin, zegt dat vrouwen achterna worden geroepen met de vraag ‘hoeveel ze kosten’. Toen hij verhaal ging halen bij de jongeren, kregen Edwin een steen naar zijn hoofd geslingerd.

Bovendien meldt de lokale omroep WOS dat een auto van Omroep West zaterdag in ‘s-Gravenzande werd vernield. Ook kreeg de omroep dreigmailtjes binnen, omdat het de hangjongeren identificeerde als Marokkanen. Daarin werden vernielingen al geïmpliceerd.

Noodbevel nadat confrontatie dreigde
Bezorgde bewoners, die klagen dat de gemeente en de politie niets aan de problematiek doet, gingen zaterdag de straat op. Via Whatsapp spraken ze af om problemen rond de hangjongeren, veelal van Marokkaanse achtergrond, te signaleren. Een confrontatie dreigde, totdat de politie ingreep.

De burgemeester, Edo Haan (PvdA), besloot een noodbevel uit te vaardigen, dat tot dinsdag geldt. De politie patrouilleert tot die tijd door de wijk en mag iedereen die niet meewerkt, oppakken. Sindsdien zijn er geen spanningen meer geweest, meldt RTV Rijnmond. Aankomende dinsdag wordt de onrust besproken in de gemeenteraad.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.