nederland

Turkije beschermt democratie, betoogt minister die opriep tot martelen

23 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De reactie van het Turkse regime op de mislukte staatsgreep is puur een poging om de democratie te beschermen. Dat zei de controversiële Turkse minister Nihat Zeybekci dinsdag in Den Haag, die eerder opriep tot het martelen van Gülen-aanhangers.

Minister van Economische Zaken Zeybekci ontmoette dinsdag eerst minister van Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA), waar ook werd gesproken over de mislukte coup in het land. Ploumen zei dat ‘Turkse spanningen niet mogen worden geëxporteerd naar de Turks-Nederlandse gemeenschap’ en hamerde erop dat de rechten van Turken die bij de staatsgreep betrokken waren, worden beschermd.

Controversiële minister wil niets weten van Nederlandse zorgen
De Turkse minister hield tijdens een persconferentie later op de dag vol dat zijn regering niets te verwijten valt. Van spanningen onder Turkse Nederlanders zei hij niets te weten, en ook de mensenrechtensituatie zou in orde zijn. Hij ontkent zelfs dat hij over mensenrechten heeft gesproken met Ploumen. ’15 juli zal in de toekomst worden gezien als de dag dat Turken de democratie verdedigden,’ zei hij volgens Turkse media.

Die uitspraken zijn een stuk netter dan een speech die Zeybekci hield kort na de mislukte coup. De geestelijke Fethullah Gülen (volgens Turkije de man achter de staatsgreep) zou een rat zijn, wiens volgelingen ‘zullen smeken om te worden gedood’. De ‘verraders’ honden noemen, zou een belediging zijn voor honden, zei de minister onder luid applaus. ‘We zullen hen wegstoppen in holen, opdat zij nooit meer een menselijke stem zullen horen.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tegelijkertijd wil Turkije economische banden met Nederland aanhalen
De 55-jarige Zeybekci, een vriend van president Recep Tayyip Erdogan, sprak ook met een delegatie van Nederlandse bedrijven als Shell, ING en Rabobank. Hij riep ze op meer te investeren in de Turkse economie, die ondanks de staatsgreep zeer stabiel zou zijn. ‘Op vrijdag was de poging tot staatsgreep. Op maandagochtend waren alle banken gewoon open. De impact is voorbij en alles is weer normaal,’ zei Zeybekci.

Emoties na Turkse coup: hoe Nederlands is Turks Nederland? Lees dit artikel nog eens terug >

Dinsdagavond woont de minister nog een bijeenkomst in Den Haag bij, georganiseerd door de Nederlandse vleugel van de Unie van Europese Turkse Democraten. Dat is een groep verbonden aan de AK-partij van Erdogan, die door heel Europa steun voor de president probeert te vergroten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.