#Turkije

Deze opruiende Turkse minister spreekt dinsdag in Den Haag

23 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Hij sprak tot dusver wellicht de meest radicale woorden over de islamitische geestelijke Fethullah Gülen: een rat wiens volgelingen ‘zouden moeten smeken om te worden gedood’.  Juist deze Turkse minister, genaamd Nihat Zeybekci spreekt dinsdagavond in Den Haag.

Zeybekci, sinds 2013 minister van Economische Zaken, zal een lezing houden in zalencentrum Zichtenburg.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens The Post Online is daar een ‘volksbijeenkomst’ georganiseerd door de Nederlandse vleugel van de Unie van Europese Turkse Democraten (UETD). Die beweging zou door heel Europa tienduizend leden hebben. De UETD is verbonden aan de regerende AKP – de islamistische partij van president Recep Tayyip Erdogan, schrijft Zaman Vandaag. De lange arm van Ankara, dus.

Emoties na Turkse coup: hoe Nederlands is Turks Nederland? Lees dit artikel nog eens terug >

Hoogspanning onder Turken

Maar wie is deze Zeybekci eigenlijk? Komt hij de toch al aanwezige spanningen tussen Turkse Nederlanders onderling nog eens aanwakkeren? Zijn eerdere uitspraken beloven in elk geval weinig goeds. De 55-jarige Zeybecki is een econoom en parlementariër – en bovenal loyaal aan Erdogan en zijn AK-partij.

Hij zou een hechte vriend zijn van de Turkse president. Dat verklaart vermoedelijk ook waarom hij zo bikkelhard tekeer ging tegen de ‘verraders’ van de Gülen-beweging. In een filmpje, dat ruim twee weken na de mislukte staatsgreep op internet werd gezet, is te zien en te horen hoe Zeybekci de vloer aanveegt met ‘de terroristen’ die er door de Turkse regering van worden verdacht betrokken te zijn bij de putsch.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hen ‘de honden van Gülen’ noemen? Dat is veel te min, aldus de minister. ‘Waag het niet om honden zo te beledigen.’ Hij wil niet alleen de doodstraf voor hen, zegt hij dreigend, maar hen ook pijn laten lijden, martelen. ‘We gaan hen op zo’n manier straffen dat ze zullen smeken te worden gedood.’ Zeybekci dreigend: ‘We zullen hen wegstoppen in holen, opdat zij nooit meer een menselijke stem zullen horen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.