Turkije publiceert lijst met Gülen-instellingen in Nederland

30 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Het Rotterdamse Cosmicus College staat ook op de gepubliceerde lijst - Foto: ANP

Op internet circuleert een lijst met Nederlandse namen en organisaties die zijn gelinkt aan islamitische prediker Fethullah Gülen – vijand van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De lijst is gepubliceerd door het Turkse staatspersbureau Anadolu Ajansi.

Het is, voor zover we weten, de eerste keer dat een staatsorganisatie uit Turkije een dergelijke, gedetailleerde lijst met Nederlandse instellingen openbaart, schrijft de Volkskrant.

Kinderen blijven thuis

Wie staan er op de lijst? In elk geval de krant Zaman Vandaag, die in Turkije eerder dit jaar aan banden werd gelegd door de autoriteiten. Journalist Hakan Buyuk van de krant reageert boos op de lijst, en noemt het ‘propaganda’: ‘De krant is weliswaar opgericht door Gulen-sympathisanten, maar wij zijn geen Gulenisten, wij zijn journalisten,’ zegt hij. Volgens hem bestaat de krant uit zowel voor- als tegenstanders van Gulen.

Ook scholen als het Cosmicus College in Rotterdam, De Roos in Purmerend en Zaandam en Witte Tulp in Amsterdam worden genoemd.

Dit soort onderwijsinstellingen kwamen de afgelopen week al in het nieuws vanwege vermeende banden met de beweging van Gülen. Bij twee basisscholen in Amsterdam kwamen bijvoorbeeld 150 leerlingen na de zomervakantie niet naar school. Ze werden thuisgehouden door hun ouders – ogenschijnlijk vanwege de spanningen in de Turkse gemeenschap na de mislukte staatsgreep en Erdogans tegencoup.

Opheldering van de Turkse consul

Staatspersbureau Anadolu noemt de ‘parallelle organisatie’ van Gülen consequent FETÖ – ‘De Fethullahistische Terroristische Organisatie.’ Overigens doen nagenoeg alle andere media in Turkije dat ook.  Ankara bemoeit zich geregeld met de gang van zaken in Nederland. Vorige week nog wilde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb opheldering van de Turkse consul over een brief. Daarin klaagt de hoge diplomaat over de demonstraties tegen de Turkse regering en de pro-Koerdische protesten.

Premier Mark Rutte (VVD) wil dat de Turken stoppen met hun bemoeienis. Gisteren was minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) in Turkije om woorden met dezelfde strekking uit te spreken. Maar zijn Turkse collega Mevlüt Çavuşoğlu noemde de kritiek uit Nederland ‘met twee maten meten’.