Turkse spanningen niet naar Nederland? Hypocriet, vindt DENK

28 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
DENK-voorman Tunahan Kuzu op de foto met een aanhanger. Foto: ANP

De oproep van premier Mark Rutte (VVD) aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om Turkse spanningen niet naar Nederland te exporteren, valt niet in goede aarde bij DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu. Nederlandse politici zouden te weinig doen om de zorgen van Turkse Nederlanders te begrijpen.

In tv-programma Buitenhof verdedigde Kuzu de reactie van Erdogan op de mislukte staatsgreep. ‘Er moet veel meer begrip zijn voor wat in Turkije gebeurt. We hebben te maken met een bevolking die is getraumatiseerd.’ De zuivering van tienduizenden rechters, journalisten en activisten kan Kuzu dan ook begrijpen. ‘Alle maatregelen die nu worden genomen, daar kan je kritisch op zijn, maar ze worden wel gesteund door de gehele oppositie in Turkije.’

De DENK-voorman, die zei ‘trots te zijn op zijn Turkse achtergrond’, ergert zich over het superioriteitsgevoel dat Nederlandse politici volgens hem hebben. ‘Nederland moet minder met het vingertje wijzen’ naar landen als Turkije en de Nederlandse waarden niet zonder meer opdringen.

Naïef om te denken dat spanningen niet overslaan naar Nederland
Dat premier Rutte zaterdag belde met Erdogan om te praten over de gevolgen van de coup in Nederland, vindt Kuzu ‘begrijpelijk’. Rutte vroeg Erdogan om te helpen om de spanningen tussen Gülenisten en Erdogan-aanhangers niet naar Nederland te laten overkomen. Sinds de staatsgreep werden Gülenisten bedreigd, geboycot en aangevallen en werden gebouwen in brand gezet.

Maar Kuzu zei in Buitenhof dat het ‘naïef’ is om te denken dat Turkse Nederlanders de kwestie zomaar van zich af kunnen zetten. ‘Mensen dragen een geschiedenis met zich mee, dragen denkbeelden met zich mee, dat nemen ze mee naar Nederland. We moeten het juist met elkaar over de coup hebben.’

‘Krom dat militaire coup niet mag worden geïmporteerd’
Ook vindt hij het eigenlijk ‘krom’ dat Rutte nu het verzoek doet om de politieke kwestie niet naar Nederland te halen, terwijl dat bij andere Turkse kwesties wel gebeurde. Als voorbeeld neemt Kuzu de Armeense Genocide.

‘Alle Turkse Nederlanders wordt elk jaar gevraagd een standpunt in te nemen of het wel of geen genocide is. Die problemen mogen wel geïmporteerd worden in Nederland. Maar de effecten van een militaire couppoging, die niet. Dat vind ik hypocriet.’