buitenland

Nederland voert defensieve luchtaanval uit tijdens Mali-missie

20 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Nederlandse militairen voerden dinsdag een luchtaanval uit op rebellen in het noorden van Mali. De luchtaanval was een antwoord op beschietingen op VN-blauwhelmen met zware wapens.

De VN-missie in Mali (Minusma) maakte dinsdagavond bekend dat de luchtaanval in lijn is met het mandaat van de vredesmacht. De vredesmacht is in eerste instantie aanwezig in het Afrikaanse land om de vrede en stabiliteit te doen wederkeren. Blauwhelmen mogen echter defensief reageren met geweld om burgers, personeel en materieel te beschermen.

De Malinese rebellenmilitie MLNA heeft per direct de samenwerking met Minusma verbroken. De luchtaanval was volgens de groepering ‘een directe steun aan de milities die door de Malinese regering worden opgehitst en bewapend, en geeft duidelijk aan dat Minusma niet onpartijdig in het conflict staat,’ aldus een verklaring van MNLA.

Waarschuwingsschoten

Minusma benadrukt in haar verklaring dat de militairen eerst waarschuwingsschoten losten in de richting van het voertuig van waaruit de beschieting werd geleid. Toen daar geen reactie op kwam, maakten Nederlandse gevechtshelikopters het voertuig onschadelijk. Nederland is in Mali aanwezig met 450 man en beschikt Nederlandse militairen beschikken in Mali over Apache-gevechtshelikopters. Het ministerie van Defensie bevestigde dat er twee Apache-helikopters in actie zijn gekomen.

Bij de Nederlandse aanval kwamen volgens bronnen vijf rebellen om en zijn meerdere mensen gewond geraakt.

Toename in geweld

De rebellen van de MNLA, een groepering die grotendeels bestaat uit de etnische minderheid Tuareg, rukten op richting de plaats Tabankort, ten noordenoosten van de hoofdstad Bamako. In deze plaats is een contingent van Minusma gestationeerd.

Eerder op dinsdag repte een woordvoerder van Minsuma al over toenemende schermutselingen bij Tabankort.

Opstandelingen van de MNLA zijn daar in strijd met de GATIA-militie, die gelieerd is aan de Malinese regering. De Malinese overheid beschuldigt de MNLA ervan banden te hebben met terreurorganisatie Al-Qa’ida, maar de MLNA ontkent dit. De groep ontstond nadat seculiere Tuareg-separatisten met moslim milities van dezelfde etnische achtergrond fuseerden.

In het gebied worden regelmatig VN-konvooien aangevallen. In totaal zijn tien vredesmilitairen gesneuveld sinds het begin van het toenemende geweld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.