nederland

Maatregelen op Schiphol wegens ‘dreiging’: lopen over de A4

31 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Op en rond Schiphol zijn ook zondag extra maatregelen getroffen in verband met ‘een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven’. Wat de extra maatregelen precies inhouden is nog niet duidelijk.

De zogenoemde driehoek (burgemeester, hoofdofficier en Koninklijke Marechaussee/politie) van Haarlemmermeer heeft in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) daartoe besloten, meldt de gemeente Haarlemmermeer.

Geen informatie over ‘dreigingssignaal’

Concrete informatie over het ‘ signaal’  wordt niet gegeven, maar dit signaal past ‘binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is. Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol. Dat geldt evenzeer voor andere Europese luchthavens. Daar zijn in sommige gevallen extra maatregelen bij nodig. De maatregelen op en rondom Schiphol moeten in dit perspectief worden gezien’,  aldus een woordvoerder.

Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) kan geen uitspraken doen over de aard van het ‘signaal’. Een woordvoerder zegt dat de maatregelen ‘uit voorzorg’ worden genomen.

Alle verkeer richting Schiphol op de A4 wordt gecontroleerd door de marechaussee. De toeritten richting de luchthaven zijn afgesloten. Dit zorgde zaterdag al voor veel hinder op de weg, en ook zondagochtend werden al snel files op de toegangsweg naar de luchthaven gemeld. Schiphol adviseert reizigers tijdig van huis te vertrekken, zodat ze niet in tijdsproblemen komen.

Lopen over de snelweg

Op Twitter schrijven mensen dat alle auto’s die onderweg zijn naar Schiphol door de marechaussee worden gecontroleerd. Twitteraars melden ook dat mensen die met een taxi onderweg zijn naar de luchthaven zijn uitgestapt en over de snelweg lopen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Inmiddels ondervindt ook het verkeer op de A4 in beide richtingen hinder van de extra controle, stelt de VID. Weggebruikers vanuit Amsterdam worden gedoseerd door de parallelbuis van de Schipholtunnel geleid. Rond 9.45 uur stond er op die plek ruim 3 kilometer file. Daarbij loopt de wachttijd flink op. De VID adviseert vakantiegangers die een vlucht moeten halen voldoende tijd in te plannen. De luchthaven benadrukt dat het vliegverkeer geen hinder van de controles ondervindt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.