Wakkert een Brexit straks het Nexit-debat aan?

06 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Een Nexit-referendum zit er voorlopig nog niet in Foto: ANP

Wordt een Brexit gevolgd door een Nexit? De afgelopen jaren verschenen steeds meer petities voor een referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap online. Volgens de laatste peilingen van TNS Nipo wil de meerderheid van Nederland echter nog niet uit de EU stappen.

Gerry-van-der-List-76x76 (1)Gerry van der List: Een Nexit-referendum is zeker geen gek idee

Een kleine 40 procent van de Nederlandse stemgerechtigden wil een referendum over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie (EU) volgens de peiling, meldt het FD. Als dat referendum nu wordt gehouden, zou de ruime meerderheid ervoor kiezen in de EU te blijven.

Goed idee

De meerderheid van de Nederlandse kiezers zou namelijk een ‘bescheiden tot sterke’ voorstander van de EU zijn. De nieuwe peiling is verrassend: euroscepsis groeit al jaren onder de Nederlandse bevolking, en uit een opiniepeiling van Peil.nl in februari blijkt dat een kleine meerderheid van de Nederlanders een referendum over een ‘Nexit’ een goed idee vindt.

Daarnaast zijn eurosceptische partijen, waaronder de PVV, steeds populairder geworden en uit het Oekraïne-referendum blijkt ook dat er grote ontevredenheid heerst onder een deel van de bevolking over de ‘alsmaar uitdijende EU’.

Geschrokken

2765186Timmermans: een referendum over ‘Nexit’ is niet nodig

Waarom blijkt dan, juist nu, dat de Nederlandse kiezer toch niets moet weten van een Nexit? Het zou kunnen dat de stemgerechtigden zijn geschrokken van de situatie in Groot-Brittannië: het EU-referendum wordt over twee weken gehouden, en het blijkt dat een Brexit extreme gevolgen teweeg zou kunnen brengen. Vooral de Britse overheid, maar ook internationale organisaties kwamen de afgelopen weken naar voren met waarschuwingen over de crisis die volgens hen zou uitbreken als het land uit de EU stapt.

Of Groot-Brittannië uiteindelijke een einde maakt aan het EU-lidmaatschap zal erom spannen. Nederland wordt vaak aangeduid als het land dat daarna een referendum over de Europese Unie zou houden. Hoewel felle eurosceptische standpunten populairder lijken te worden, zit een Nexit er voorlopig blijkbaar nog niet in.