Timmermans: een referendum over ‘Nexit’ is niet nodig

22 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans ziet geen noodzaak tot een referendum over de vraag of Nederland lid moet blijven van de Europese Unie. Over een eventuele uitkomst van een ‘Nexit’-referendum heeft hij geen idee, maar hij denkt dat ‘Nederlanders een pragmatische keuze zullen maken’.

Dat zegt Timmermans in een interview met NOS. Volgens hem zou een meerderheid van de Nederlanders ‘beseffen dat Nederland beter af is in de Unie’.

Eisen

Dat pragmatisme geldt ook voor de Britten, denkt hij. Die gaan op 23 juni naar de stembus om hun oordeel uit te brengen over het Britse lidmaatschap van de EU. Met premier David Cameron zijn goede en eerlijke afspraken gemaakt en nu is het aan de bevolking, zegt Timmermans.

Cameron sloot vrijdag na lang onderhandelen een deal met andere Europese regeringsleiders over het Britse lidmaatschap. Daarbij werd een aantal belangrijke eisen van hem ingewilligd. Het referendum zal uitsluitsel bieden over of de Britse bevolking het daarmee eens is.

Raadgevend

Uit een peiling afgelopen zondag bleek dat de meerderheid van de Nederlanders een dergelijk referendum wel ziet zitten. Zo’n 53  procent van de Nederlanders vindt een referendum over een ‘Nexit’ een goed idee. Mocht het daadwerkelijk tot zo’n referendum komen, dan zal het erom spannen. Ongeveer 43 procent is voor een vertrek uit de EU, een zelfde percentage is tegen.

Van een bindend referendum is in Nederland echter geen sprake. Een ‘Nexit’ afdwingen via een referendum is voor Nederlanders dus een illusie. De uitkomst zou alleen als ‘raadgevend’ gelden.