Ook OESO waarschuwt voor ‘schokgolven’ door Brexit

01 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Ook het IMF en de Bank of England hebben gewaarschuwd voor de risico's van Brexit Foto: ANP

Een ‘Brexit’ zou rampzalige gevolgen kunnen hebben, vindt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Een ‘nee’-stem bij het Referendum zou economische groei in Europa verzwakken en internationale risico’s brengen.

2015-09-09 11:28:21 epa04921924 The Royal barge Gloriana sails under Westminster Bridge towards the Houses of Parliament in London, Britain 09 September 2015. A small royal flotilla sails down the Thames to mark the millstone date the as Queen Elizabeth II passed Queen Victoria as the longest serving monarch. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGAHoe het EU-referendum de Britse conservatieven verdeelt

‘De internationale gevolgen zullen net zo erg zijn als het haperen van de Chinese economie,’ zegt Catherine Mann, de hoofdeconoom van OESO. ‘En veel andere landen zullen het effect voelen’.  Het EU-referendum heeft nu al economische gevolgen, omdat het onzeker is wat er gaat gebeuren als de Britten de EU willen verlaten.

Zorgen

Naast de OESO hebben ook  Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de NAVO hun zorgen over een Brexit geuit. Mann denkt zelfs dat Groot-Brittannië ‘economische schokgolven’ zal veroorzaken, als het land uit de EU stapt. Op 23 juni wordt het EU-referendum gehouden en mogen de Britten stemmen of ze het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië willen behouden.

Als zij er toch voor kiezen de EU te verlaten, zal het bruto nationaal product van Groot-Brittannië volgens OESO maar 1,7 procent groeien. De organisatie verwacht een groei van 2,1 procent als de Britten in de EU blijven.

2016-05-20 19:48:34 This photo illustration created on May 20, 2016 in Lille shows the flags of the European Union and the United Kingdom. On June 23, 2016 Great Britain will hold a referendum on whether or not the United Kingdom will remain within the European Union, often referred to as "Brexit." Group of Seven finance ministers on May 21 warned of the risks from a "shock" to the world economy if Britain votes to leave the European Union next month. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUENDeze landen worden het hardst getroffen door een Brexit

Ook de Engelse nationale bank en de overheid zijn ervan overtuigd dat het verlaten van de EU dramatische economische gevolgen zal hebben voor Groot-Brittannië en de rest  van Europa. Nederland, België en Ierland zullen vooral de gevolgen van een Brexit voelen, blijkt uit onderzoek.

Cohesie

Het Brexit-kamp wil daar echter niets van weten. ‘Het leven draait niet alleen om cijfertjes,’ zegt Nigel Farage. ‘Dit gaat om onze maatschappij, onze democratie en een gevoel van sociale cohesie.’

Het lijkt erop dat de Britten ervoor zullen kiezen het EU-lidmaatschap te behouden. Toch heeft het ‘Remain’-kamp het de laatste tijd voor de kiezen gekregen. Vooral Boris Johnson, de populaire oud-burgemeester van Londen, heeft flink uitgehaald naar zijn partijgenoot David Cameron. Johnson vindt dat Cameron ‘valse beloftes’ doet over migratie.