Turkije vroeg Nederlandse ambassadeur naar Erdogan-cartoons

23 april 2016Leestijd: 2 minuten
Het Turks consulaat verspreidde afgelopen week een mail waarin organisaties werden opgeroepen om Erdogan-beledigingen op sociale media te melden - Foto: AFP

De Turkse regering riep de Nederlandse ambassadeur Cornelis van Rij eerder deze week op het matje om beledigende cartoons over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Dit gebeurde voordat het Turkse consulaat in Rotterdam deze week een e-mail stuurde naar Turkse organisaties om melding te maken van beledigingen op sociale media.

Dat meldt de Turkse krant Hurriyet op basis van ‘betrouwbare bronnen’.

Ophef

De Turken zouden Van Rij hebben geïnformeerd over het groeiende ongenoegen van de regering over beledigende Erdogan-cartoons op sociale media. De ambassadeur heeft intussen ook zijn vragen gesteld over de mail van het consulaat, waar afgelopen week ophef over ontstond. Van Rij zou al zijn opgeroepen, voordat bekend werd dat de mail werd rondgestuurd.

Vrijdag was de Nederlandse ambassadeur op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar hij het ongenoegen van het kabinet communiceerde naar Ankara. Een afgevaardigde van de CHP, de grootste oppositiepartij, heeft minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu om bevestiging gevraagd dat de kliklijn op persoonlijk verzoek van Erdogan is gekomen.

Het is nog niet bekend of een soortgelijk meldpunt ook in andere landen is opgericht. In de mail van het consulaat in Rotterdam stond de tekst: ‘Wij vragen u dringend om namen en inhoudelijke verklaringen van mensen die denigrerende, kleinerende, hatelijke en lasterlijke uitingen over de Turkse president, Turkije als land en de Turkse maatschappij, hebben gedaan’. Het consulaat stuurde de mail naar verschillende Turkse organisaties in Nederland.

Lees ook Merkel maakt (gedeeltelijke) excuses voor satire-rel met ErdoganMerkel erkent gedeeltelijk haar fout maar blijft erbij dat vervolging op zijn plaats is - Foto: AFP

Achterhaald

In de oproep stond de e-mailadressen of sociale medialinks van mensen voor donderdagmiddag door te geven aan het consulaat. Premier Mark Rutte reageerde, evenals verschillende partijen in de Tweede Kamer, verbijsterd op de mail. ‘Ik  ben verbaasd. Het is mij niet duidelijk wat de Turkse regering hiermee wil. Onze ambassadeur in Ankara zal om een verklaring vragen,’ zei hij donderdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De affaire komt net na de satire-rel met de Duitse komiek Jan Böhmermann.

Het Turkse consulaat doet het af als een ‘misverstand’. Het consulaat beweert dat een medewerker een ‘ongelukkige woordkeuze’ gebruikte in de mail, die verkeerd geïnterpreteerd is.

Intussen wil het Ministerie van Justitie ervoor zorgen dat het verbod op het beledigen van een bevriend staatshoofd verdwijnt. Een dergelijk verbod bestaat ook in het Nederlandse Wetboek van Strafrecht. Een  persoon die een buitenlands staatshoofd beledigt kan volgens het wetsartikel maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen.

Minister Ard van der Steur (VVD) van Justitie vindt het een achterhaald wetsartikel. Enkele  partijen, waaronder de VVD, riepen de minister afgelopen week op het wetsartikel te snel te schrappen.