Beledigende Böhmermann verdwijnt even van tv

16 april 2016Leestijd: 2 minuten
Böhmermann last een pauze in - Foto: AFP

De Duitse publieke omroep ZDF laat weten de tv-komiek Jan Böhmermann alle steun te geven als justitie een strafzaak tegen hem begint wegens het beledigen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ‘We zullen hem bijstaan tot aan de hoogste rechter’.

Dat zegt ZDF-directeur Thomas Bellut zaterdag tegen het Duitse weekblad Der Spiegel.

Gedicht

Erdogan heeft geeist dat Duitsland de komiek aanklaagt nadat hij als presentator van het satirische programma Neo Magazin Royale een gedicht voorlas waarin hij Erdogan onder meer uitmaakte voor schapen- en geitenneuker.

Lees ook Merkels stem was doorslaggevend bij beslissing om komiek te vervolgenmerkelerdogan

De Duitse regering heeft vrijdag laten weten de aanklacht door te zetten. In een oud Duits wetsartikel staat dat het verboden is om bevriende staatshoofden te beledigen. In hetzelfde artikel staat dat de overheid de vrijheid heeft om te beslissen of officieren van justitie een strafzaak mogen beginnen. De regering gaf daar vrijdag toestemming voor.

Kattenvideo’s

Intussen laat Böhmermann via zijn Facebook-pagina weten dat hij een tijdje pauze neemt van zijn televisiecarrière. Hij doet dat ‘zodat het publiek en het internet zich weer op belangrijkere zaken kunnen concentreren, zoals de migratiecrisis, kattenvideo’s en het liefdesleven van Sophia Tomalla (Duitse actrice, red.).’

De Antwerpse burgemeester Bart de Wever heeft zaterdag woedend gereageerd op de beslissing van de Duitse regering. Hij roept alle Duitsers op om ‘de smakeloze tekst van Böhmermann’ te delen op Facebook en vervolgens aangifte tegen zichzelf te doen, zodat de Duitse justitie overbelast raakt met aanklachten.